Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Στον μικρό υγροβιότοπο του Μαραθώνα, μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου.

Οι μικροί υγροβιότοποι που υπάρχουν στην Αίγινα (Μαραθώνας - Βαγία - Πόρτες) είναι το αντικείμενο του θέματος που μελετούν οι μαθητές και οι μαθήτριες  της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

Εκεί που τα νερά του μικρού χείμαρρου που κατεβαίνει από  το Όρος  και την Παχεία Ράχη συναντούν τη θάλασσα  δημιουργείται ένας μικρός υγροβιότοπος και χωρίζει την παραλία  του Μαραθώνα σε δύο πλευρές.

Ανάμεσα λοιπόν στην Α΄και την Β΄παραλία  Μαραθώνα υπάρχει ένας μικρός  υγροβιότοπος  με βρύα καλαμιές, αλμυρίκια και πολλά άλλα φυτά  γύρω από τα στάσιμα νερά και πάνω στην άμμο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες φωτογράφισαν  τα φυτά και με βάση  την εφαρμογή που είχε κατεβάσει η συνοδός καθηγήτρια  τους ανακάλυψαν την επιστημονική ονομασία  τους.

Όμορφες εικόνες που δυστυχώς αμαυρώνονται από τις απροσεξίες πολλών συμπολιτών μας που βρίσκουν την ευκαιρία να αφήσουν στην περιοχή πολλά  άχρηστα αντικείμενα , κυρίως βάρκες και σκάφη αναψυχής που είναι ήδη σε κακή κατάσταση. Από κοντά  και αρκετά κλαδέματα και κονσέρβες από αναψυκτικά που έχουν λήξει από το  ......2020!

Μετά τις  τελευταίες βροχές τα νερά  που έχουν κατέβει είναι αρκετά στο ποταμάκι και ιδιαίτερα από το γεφύρι  του κεντρικού δρόμου μέχρι την παραλία.
Οι εικόνες αποτυπώνουν την ομορφιά  του σημείου αλλά  και την απροσεξία  κάποιων κατοίκων της  περιοχής.