Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Τα δεκαέξι χρόνια διακονίας του Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ.

   Τα  τελευταία χρόνια και από τη στιγμή που λειτουργεί στο Κέντρο Νεότητος της Μητροπόλως το παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Εφραίμ, κα΄θε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου ο εορτάζων Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών Ερμιονίδος, Τροιζηνίας και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ επιλέγει να εορτάσει τα ονομαστήρια του στο μικρό αλλά πανέμορφο εκκλησάκι, κοντά σε οικεία και αγαπητά πρόσωπα.
    Σε αντίθεση με άλλους Μητροπολίτες των οποίων η ονομαστική εορτή αποτελεί πρώτη είδηση σε εκκλησιαστικά site, o μητροπολίτης Εφραίμ αναπαύεται  να εορτάσει ήσυχα και ταπεινά, χωρίς περιττή  δημοσιότητα και παρουσία υψηλών κοσμικών και εκκλησιαστικών προσκεκλημένων των οποίων η σύναξη πολλές φορές εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς.
   Ιδιαίτερα όταν η ονομαστική εορτή του επισκόπου συμπίπτει το μήνα Ιανουάριο με την επέτειο της χειροτονίας του εις επίσκοπο.

   Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος συνεχούς διαποίμανσης της Μητροπόλεως μας από τον κ. Εφραίμ. Ήταν 12  Ιανουαρίου του 2002 όταν εξελέγη Μητροπολίτης από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η μέρα λοιπόν αυτή προσφέρεται όχι μόνο γαι ευχές αλλά και για περισυλλογή. Ημέρα προσευχής και δοξολογίας. Ημέρα απολογισμού του έργου, της διακονίας και της προσφοράς, σε μια εποχή ιδιαίτερα ζοφερή, σε μια νησιωτική Μητρόπολη με πολλές ιδιομορφίες και δυσκολίες επικοινωνίας.
    Στη  Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα συμπροσευχήθηκαν πολλοί ιερείς όχι μόνο από την Αίγινα αλλά και από τις υπόλοιπες μητροπολιτικές περιφέρειες, αντιπροσωπείες  των Ιερών Μονών και μεγάλο πλήθος πιστών. Παρόντες ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης, ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Γεννίτσαρης, η αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Καίτη Σαλπέα, ο Αρχιπλοίαρχος του Λ.Σ. κ. Δ. Παπαλεονάρδος, εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας και πολλοί νέοι, μέλη της νεανικής δράσης της Μητροπόλεως. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χειροθέτησε σε αρχιδιάκονο  τον π. Νεκτάριο Δαρδανό επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο το σημαντικό έργο και τη διακονία  του στο πλευρό του Μητροπολίτη.
   Με την ευκαιρία αυτή  επιχειρούμε , όπως κάθε χρόνο, ένα μικρό αφιέρωμα, παραθέτοντας το βιογραφικό του Σεβασμιωτάτου από την επίσημη ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Ύδρας
  Ευχόμαστε στον ίδιο προσωπικά που είναι και τακτικός επισκέπτης της "Οδού Αιγίνης", υγεία, ψυχική και σωματική δύναμη για να μπορεί να ανταποκρίνεται στα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντά του.
      Ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ (κατά κόσμον Ευάγγελος) Στενάκης, γεννήθηκε τό 1948 στην Κυψέλη Αιγίνης και είναι ο πρωτότοκος υιός υπερπολυτέκνου δεκαεξαμελούς οικογενείας. Παρακολούθησε τις Εγκυκλίους σπουδές στην γενέτειρά του. Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου κατά τα έτη 1962-1968.
Το 1968 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τήν οποία απεφοίτησε το 1972 με το βαθμό «άριστα». Κατά τούς θερινούς μήνες πρόσφερε την διακονία του ως στέλεχος των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.
Το 1972 προσήλθε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Πατερικής Διακονίας «Η  Αγία Τριάς» Ύδρας. Στις 30 Δεκεμβρίου το 1973 εκάρη Μοναχός, και έλαβε το μοναχικό όνομα Εφραίμ και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, κ. Ιεροθέου. Στην εν λόγω Ιερά Μονή παρέμεινε έως το 1976 διακονήσας παραλλήλως και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ύδρας. Τούς πρώτους μήνες του 1977 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού του μαθητικού Οικοτροφείου Αίγινας, ως και Καθηγητής των τεχνικών Σχολείων επί 10ετίαν (σχολεία τα οποία πρωτοποριακά ίδρυσε η τοπική Εκκλησία και λειτούργησε υπό την ευθύνη της), προσφέροντας συνάμα  την διακονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αίγινας και στα Κατηχητικά Σχολεία του Νησιού.
Τον Ιανουάριο του 1979 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης και διαδοχικώς προσέφερε μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες του ως Εφημέριος-Ιεροκήρυκας των Ιερών Ναών της Αίγινας και ως προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας ως και του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Αίγινας. Καλλιέργησε, με τη Χάρη του Θεού, φυτώριο νέων υποψηφίων Κληρικών και έτσι επανδρώθηκε η Τοπική Εκκλησία της Αίγινας με νέους μορφωμένους και ευσεβείς Κληρικούς. Από το 1979, ανέλαβε καθήκοντα Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίνης, διακονία την οποία άσκησε επί δεκαεπταετία, παράλληλα προς το λειτούργημα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως το οποίον επιτέλεσε ευδοκίμως από το 1983 μέχρι της εκλογής του εις Επίσκοπο, καθώς επίσης και την Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Από του έτους 1989 διατέλεσε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Νοσοκομείου Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος», το οποίον επί των ημερών του ανακαινίσθηκε  εκ βάθρων και προσετέθη νέα πτέρυγα εξοπλισθείσα με υπερσύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα, και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Νοσοκομείου Ύδρας « Παναγία η Φανερωμένη». 
Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αίγινας, και συνέλαβε τα μέγιστα στην προώθηση και την λύση των προβλημάτων στέγης και λειτουργίας των Σχολείων της Νήσου, και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας, μιας από τις αρτιότερες και πλουσιότερες επαρχιακές Βιβλιοθήκες.
Από το 1985 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, επί των ημερών του οποίου ανακαινίσθηκε εκ βάθρων η Ιερά αυτή ιστορική Μονή. Κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες εισηγήσεις για θεολογικά και πνευματικά θέματα, σε Ιερατικά Συνέδρια και Συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως.  Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας την 12.1.2001 εις διαδοχήν του παραιτηθέντος Γέροντός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ύδρας κ. Ι ε ρ ο θ έ ο υ.