Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η Αγία Τατιανή στο Μεριστό.

   Για να φθάσεις στην Αγία Τατιανή υπάρχουν δύο τρόποι. Ανεβαίνοντας  την οδό  Αφαίας στα αριστερά του δρόμου συναντάς  την ομώνυμη οδό. Πρόκειται  για ένα μικρό δρομάκι - σοκάκι που εξελίσσεται σχεδόν σε μονοπάτι και φθάνει στην μικρή εκκλησιά. Ο δεύτερος τρόπος είναι από την πλευρά  του Μεριστού και λίγο μετά  το Νοσοκομείο ένα στενό δρομάκι και πάλι οδηγεί στην πόρτα της.
   Άγνωστη για πολλούς Αιγινήτες η εκκλησία αυτή που εορτάζει σήμερα, 12 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης  της μάρτυρος των Ρωμαϊκών χρόνων Τατιανής, η οποία έζησε στη Ρώμη την εποχή του αυτοκράτορα Σεβήρου, όταν οι χριστιανοί ήταν υπό διωγμό.
   Εξίσου άγνωστο το πως αφιερώθηκε αυτός ο ναός σε μια Αγία που δεν είναι και τόσο γνωστή.
   Το καλαίσθητο κτίσμα  βρίσκεται χωμένο μέσα  σε χωράφια γεμάτα φιστικιές και το καλοκαίρι στην κυριολεξία  δεν διακρίνεται από τα φυλλώματα  των δένδρων.
   Ανήκει  στην ενορία  της Μητροπόλεως, της Κοιμήσεως  της Θεοτόκου όπου ο εφημέριος πρωτ. Εμμανουήλ Γιαννούλης  την ευλαβείται πολύ και την πανηγυρίζει κάθε χρόνο έτσι ακριβώς όπως τις αρμόζει.

    Το κτίσμα έχει έντονες δυτικές επιρροές, στην οροφή του σχηματίζει σταυρό αλλά χωρίς  τρούλο και αρχιτεκτονικά θυμίζει την εκκλησία  του Αγίου Διονυσίου του Νοσοκομείου με την οποία άλλωστε γειτονεύει. Το Αιγινήτικο πουρί που χρησιμοποιήθηκε για το κτίσιμο της, της έχει δώσει  εξωτερικά την ομορφιά όλων αυτών των παλαιών κτιρίων  της πόλης.