Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Το σπίτι που έζησε ο Ν.Καζαντζάκης στην Αθήνα.    Αρκετά ιστορικά σπίτια της Αθήνας και άλλων πόλεων έχουν γνωρίσει τη φροντίδα  του συντηρητή τα τελευταία χρόνια με θαυμαστά αποτελέσματα, που δημιουργούν ένα αίσθημα ανακούφισης πως τίποτε δεν πάει χαμένο ή τίποτε δεν θα χαθεί αν κάποιοι συνειδητοποιημένοι Έλληνες επέμβουν έγκαιρα.
   Τελευταία περίπτωση το τετραώροφο σπίτι της οδού Αναγνωστοπούλου στην Αθήνα όπου έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης. Τη συντήρηση του νεοκλασσικού διατηρητέου ανέλαβε η εταιρεία   Dimand η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιείται σοβαρά στη δημιουργία μεγάλων Πολιτιστικών Κέντρων στην Αθήνα.
 

                                          Το "πριν" και το  "μετά"
       Την αφορμή για αυτό το δημοσίευμα μας έδωσε  μια κουβέντα που είχαμε με τον καλό φίλο και αναγνώστη της "Οδού" κ. Γ. Καλόφωνο, ο οποίος και μας  έστειλε την διπλανή  φωτογραφία.

   Η έρευνα μας οδήγησε  στο site news 247  όπου υπάρχει σχετική δημοσίευση και φωτογραφίες από τις εργασίες συντήρησης  του κτιρίου.Πηγή  news 247
Κωστής Χριστοδούλου

    Mετά από εργασίες που διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο το εγκαταλειμμένο νεοκλασικό που βρίσκεται στο 35 της οδού Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, άνοιξε επίσημα τις πόρτες του μετά από την συντήρηση και ανακαίνιση που πραγματοποίησε η εταιρεία Dimand.Το Ιστορικό Διατηρητέο κτίριο χρονολογείται από την περίοδο του Μεσοπολέμου (1923-1939) και είναι έργο του αρχιτέκτονα Β. Τσαγρή.
    Το ακίνητο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο το 1961. Το 1969 παραχωρήθηκε για χρήση σε υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, που στεγάζονταν εκεί μέχρι το 2006, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία επισκευής του, από βλάβες που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1999 και τις πλημμύρες του 2002.
   Toν Ιούλιο του 2013, η εταιρεία Dimand A.E. πλειοδότησε στην ηλεκτρονική δημοπρασία e-auction του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η μεταβίβαση του ακινήτου ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2014.Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο 812 μ², με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που συνδυάζουν εκλεπτυσμένη γεωμετρία και ιδιαίτερο διακοσμητικό ύφος, κατατάσσοντάς το ανάμεσα στα μνημεία εκλεκτικισμού της εποχής του, αλλά και με σημαντική ιστορία, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Μοnumenta, αποτέλεσε κατοικία του Νίκου Καζαντζάκη. Έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Έργο Τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1998.
   Με τις εργασίες ανακαίνισης αποκαλύφθηκαν οροφογραφίες εξαιρετικής αισθητικής, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για πρώτη φορά.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την ανακαίνιση που πραγματοποίησε η εταιρεία Dimand στο διατηρητέο νεοκλασικό στην οδό Αναγνωστοπούλου