Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Η "βλογημένη" των Θεοφανίων.

"Άλλος με τη βάρκα μου"... "άλλος με τη βλογημένη"... φώναζε η Αλίκη Βουγιουκλάκη ως Μανταλένα  στην αξέχαστη ομώνυμη ταινία. Μια πανέμορφη ηθογραφία γυρισμένη εξ' ολοκλήρου στην Αντίπαρο, όπου ο "καπάτσος' και ευρηματικός παπάς του νησιού (Παντελής Ζερβός) για να βοηθήσει τη φτωχή οικογένεια της πρωταγωνίστριας με τα πολλά ορφανά, την έσπρωξε την μέρα των Θεοφανίων στη θάλασσα και έπιασε το Σταυρό. Από την άλλη μέρα το πρωί όλοι οι νησιώτες για να περάσουν απέναντι στην Πάρο προτιμούσαν να πάνε με τη "βλογημένη" Μανταλένα. Έτσι τα ορφανά χόρτασαν ψωμί. Μπορεί βέβαια το παιχνίδι να ήταν στημένο όμως ο σκοπός ήταν ιερός.
   Αλησμόνητη ταινία που βασίζεται στην τελετή  της ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα. Τη θυμηθήκαμε σήμερα ανήμερα των Θεοφανίων , μαζί με τη γλυκύτητα και την ανεμελιά των αθώων εκείνων χρόνων. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως  τόσο η Α. Βουγιουκλάκη όσο και  ο Π. Ζερβός κατέκτησαν για την ερμηνεία τους το Α' και το Β' βραβείο αντίστοιχα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης εκείνη τη χρονιά.


Η μεγάλη κερδισμένη όμως από αυτή την ταινία είναι η μικρή κοινωνία της Αντιπάρου που είδε ξαφνικά το νησί να γίνεται πασίγνωστο και από το επόμενο καλοκαίρι να καταφθάνουν εκατοντάδες τουρίστες, μια που η ταινία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
   Ο λόγος  της επιλογής  της Αντιπάρου ήταν το γεγονός ότι η συγκοινωνία με την Πάρο γινόταν ακόμα με  βαρκάκια κάτι που ταίριαζε στο σενάριο της ταινίας, ενώ ο σεναριογράφος της Γ.Ρούσσος καταγόταν από το νησί.
   Πολλές  ιστορίες έχουν να διηγηθούν οι ντόπιοι όσοι από αυτούς ζουν ακόμα για  το ψάρεμα του Π.Ζερβού που ντυμένος με τα ράσα  του ρόλου κατέβαινε πρωί - πρωί με  τον μικρό Βασιλάκη Καΐλα με την πετονιά  του στο μώλο για ψάρεμα, ή για το ατύχημα της Αλίκης στην παραπάνω φωτογραφία όταν πέφτει μαζί με τον Παπαμιχαήλ στη θάλασσα και κτυπάει πίσω στο κεφάλι της.
   Από τους πρωταγωνιστές της ταινίας  ο μόνος που ζει σήμερα είναι ο Βασίλης Καΐλας.