Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

O Άγιος Γρηγόριος στάθμευσε για λίγο στην Αίγινα

" Αφού παραπλεύσαμε τη Ρόδο, σε λίγο, ταξιδεύοντας με ούριο άνεμο, φτάσαμε στο λιμάνι της Αίγινας, μια και το πλοίο ήταν Αιγινήτικο" (Migne P. G, t.37 st. 1044)
  Ήταν το έτος 354 μ. Χ. όταν - όπως ο ίδιος περιγράφει - ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ταξιδεύοντας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς την Αθήνα στάθμευσε για λίγο στην Αίγινα. Ο Άγιος έρχεται στην Αθήνα για σπουδές. Ο ενδιάμεσος σταθμός του στην Αίγινα προσδίδει ξεχωριστή αίγλη για το νησί από το γεγονός ότι ένας ξεχωριστός ιερωμένος με ελληνική παιδεία,άριστος συγγραφέας και ποιητής αλλά και δεινός Θεολόγος  έχει επισκεφτεί την Αίγινα. Άλλος ένας κορυφαίος Άγιος της Εκκλησίας  έχει συνδεθεί με την Αίγινα. Επίσης η πληροφορία ότι το πλοίο ήταν Αιγινήτικο μας δίνει την είδηση για τη ναυτική δύναμη και παρουσία της Αίγινας στη Μεσόγειο. 
   Ανασύραμε αυτό το μικρό στιγμιότυπο από την Εκκλησιαστική ιστορία λόγω  της σημερινής εορτής  του Αγίου. Στην Αίγινα  δεν υπάρχει ναός ή ξωκκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη του. Τις τελευταίες δεκαετίες στο Επισκοπείο  της Αίγινας  έχει αφιερωθεί το παρεκκλήσιο που υπάρχει στον τελευταίο όροφο  του κτιρίου.
  Έργο του κυρού Μητροπολίτη Ιερόθεου Τσαντίλη.