
Το αμπέλι απασχολούσε τους καλλιεργητές όλο το χρόνο και απέδιδε σημαντικά οφέλη. Πολλοί παραγωγοί εξασφάλιζαν το βιοτικό τους επίπεδο από αυτό, αλλά έφτιαχναν και την προίκα της κόρης τους.
Δυστυχώς από τη δεκαετάι του '50 όταν εμφανίστηκε η φιστικιά στην Αίγινα, παραγκώνισε το αμπέλι με αποτέλεσμα να πριορισθεί σημαντικά η παραγωγή κρασιού στην Αίγινα.
Ας δούμε όμως πως αναφέρει η Κυψελιώτισσα Ασπασία Γκίκα τις ποικιλίες των σταφυλιών της Αίγινας μ ετο δικό της ιδιαίτερο τρόπο.
" Θα γράψω για τα κλήματα, πόσων ειδών σταφύλια
που λέγανε στην Αίγινα των παλαιών τα χείλια.
Τα ασπρούδια και τα ροζακιά, φιλέρια, γουργουλάτα,
αγριάδες, τα πεντάκιλα μαβρούδια και νυχάτα πρώιμα,
αποστολιάτικα, μοσχάτα, αητονύχι
κι όλα της κληματαριάς τα λέγανε Συρίκι"