Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά το πανηγύρι

   Τα φώτα της μεγάλης γιορτής έσβησαν. Οι πάγκοι, οι τέντες μαζεύτηκαν μαζί τους και τα καλώδια, τα ηχητικά, τα τραπεζάκια και μόνο οι αφίσσες και τα μπάνερ έμειναν να θυμίζουν το 4ο Φεστιβάλ φιστικιού ή αν προτιμάτε, την 4η γιορτή φιστικιάς.
  Σιγά - σιγά θα αρχίσουν και τα φύλλα από τα δέντρα να πέφτουν ενώ ήδη κάποιοι εργάτες έχουν προχωρήσει και "μαδάνε" τα κοτσάνια από τα δέντρα. Ο λόγος για τη φιστικιά που για χάρη της κάθε χρόνο στήνεται τούτο το γιορτάσι. Μόνο που δυστυχώς ελάχιστοι τη θυμούνται κατά τη διάρκεια του πανηγυριού και κάνουν κάτι ουσιαστικό γι' αυτήν. Καλά τα χάπενινγκ, τα δρώμενα και οι δράκοι, οι εκθέσεις, τα ευφάνταστα και πρωτότυπα  μικροτεχνήματα που χρησιμοποιούν τσόφλια, κλαδιά, καρπούς και φύλλα φιστικιάς ή εμπνέονται από αυτήν, αλλά πάλι κάτι λείπει. 
  Αυτό το κάτι που θα μας κάνει να την πλησιάσουμε περισσότερο, να την αγαπήσουμε περισσότερο και να νοιαστούμε περισσότερο γι' αυτήν, εφόσον λέμε και ξαναλέμε ότι είναι ο θησαυρός μας και η ζωή μας.

   Αναρωτιέμαι αν από τότε που άρχισε το Φεστιβάλ εδώ και τέσσερα χρόνια,  έχει δοθεί ώθηση στην καλιέργεια του δέντρου;Αν έχουν φυτευτεί από τότε ή εξαιτίας αυτού του φεστιβάλ νέα δέντρα; Ή μήπως μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα έχουν κοπεί και ξεριζωθεί μετά τα 4 φεστιβάλ; Γιατί αν κάποια στιγμή μείνουμε χωρίς φιστικιές, τι νόημα θα έχουν οι γιορτές;
   Μήπως τελικά θα έπρεπε να τονώνουμε με την ευκαιρία του φεστιβάλ την καλλιέργεια του δέντρου; Μήπως θα έπρεπε να μοιράζονται σε κάποια γωνιά της παραλίας από το Δήμο ή από κάποιον άλλον φορέα μικρά δενδρύλια; Νομίζω πως μπορεί να βρεθεί στην παραλία κάποια γωνίτσα και για το ίδιο το δέντρο της φιστικιάς.