Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Νεανικό Κέντρο Αίγινας από την τοπική Εκκλησία

  Μέσα στην πόλη της Αίγινας δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό βρίσκεται εδώ και δεκαετίες ένα διώροφο κτίριο το οποίο στη συνείδηση των παλαιών Αιγινητών αναφέρεται ως Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο. Πράγματι στις εγκαταστάσεις του βρήκαν καταφύγιο και στεγάστηκαν  πολλά παιδιά των γειτονικών νησιών στην προσπάθειά τους να μορφωθούν. Γυμνάσιο τότε λειτουργούσ εμόνο στην Αίγινα. Παιδιά από το Αγκίστρι τα Μέθενα και τα γύρω μικρά χωριά, στεγάζονταν σε αυτό το οικοτροφείο και πήγαιναν κανονικά στο σχολείο τους. Και μόνο αν υπολογίσει κανείς αυτό, η προσφορά του κτιρίου κρίνεται σημαντική αλλά και η μέριμνα για τη λειτουργία του που ανήκε στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Τις προηγούμενες δεκαετίες στεγάστηκε στο κτίριο ο παιδικός σταθμός του Δήμου Αίγινας, ο Σύλλογος για τη Διάσωση της Παλαιάς Χώρας  και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως, ενώ παράλληλα στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργούσαν τα Κατηχητικά Σχολεία.

   Το Νεανικό Κέντρο  από το 2010  μπήκε σε τροχιά συντήρησης και αναβάθμισης. Έγιναν εκτεταμένες εργασίες και την προηγούμενη Κυριακή ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Εφραίμ εγκαινίασε το ανακαινισμένο κτίριο το οποίο ήδη φιλοξενεί τη Νεανική δράση της τοπικής Εκκλησίας εφοδιασμένο με απαραίτητο μέσο. Στις ζεστές και φιλόξενες αίθουσες του μπορούν να πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν  τη στήριξη της νεότητας της Αίγινας και την πνευματική της καλλιέργεια.
   Υπεύθυνος  για τη λειτουργία  του ο αρχιμ. Σάββας Ζέρβας ο οποίος είναι και υπεύθυνος Νεότητος της Μητροπόλεως για το νησί της Αίγινας. Με πολυετή πείρα και δράση από τον παλαιό ενοριακό του Ναό του Αγίου Νικολάου Πευκακίων Αθηνών και θητεία στο νεανικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κομίζει έναν φρέσκο αέρα και εγγυάται την καλή και συνεχή πορεία του έργου στο οποίο κλήθηκε να διακονήσει. Αριστοκρατικός "τη όψει και τω τρόπω"  και ευγενής είχε τη μεγαλοσύνη να μας προσκαλέσει και να μας ξεναγήσει με ενθουσιασμό στους χώρους του Νεανικού Κέντρου και να διαπιστώσουμε "ιδίοις όμμασι"  το σημαντικό έργο που ήδη έχει επιτελεστεί. Του ευχόμαστε να είναι πάντα δυνατός και υγιής και με συνέπεια  να ανταποκριθεί στη διακονία του.
   Τέλος στους χώρους του Νεανικού Κέντρου έχουν δημιουργηθεί δύο παρεκκλήσια τα οποία είναι αφιερωμένα στον Όσιο Εφραίμ και στην Οσία Θεοδοσία. Στις υπόλοιπες αίθουσες υπάρχουν γραφεία, βιβλιοθήκη, υπολογιστές, επιτραπέζια παιχνίδια πίνγκ -πόνγκ. Λειτουργεί ξενώνας και κουζίνα.
     Αξίζει να προσθέσουμε πως ένα μέρος του υπογείου έχει παραχωρηθεί στο Μουσικό Σύλλογο "Μούσα" (παλαιά Φιλαρμονική του Δήμου) όπου οι μαθητές μαθαίνουν μουσικά όργανα.