Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

"Ελλάς"... όπως τον παλιό καλό καιρό.

  Η φωτογραφία του αξέχαστου "Ελλάς" προέρχεται από το βιβλίο  "Γυάρος" σε κείμενα Γιάννη Φάτση των εκδόσεων Ερμείας. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί  τον Ιούλιο του 1974 στον 4ο όρμο της Γυάρου από την Αγλαΐα Φανουράκη. Εκείνο τον Ιούλιο με τα γεγονότα της Κύπρου όλα τα πλοία ήταν σε αποστολή. Το "Ελλάς" βρέθηκε στη Γυάρο.
 Η φωτογραφία αυτή είχε παρουσιαστεί το περασμένο καλοκαίρι στην έκθεση για τα παλιά πλοία του Αργοσαρωνικού στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης και είχε δημιουργήσει αίσθηση. 
  Την αναδημοσιεύεουμε αυτές τις μέρες που όπου σταθείς και όπου βρεθείς οι συζητήσεις έχουν επίκεντρο το βαρύ χειμώνα  που έρχεται στα ακτοπλοϊκά θέματα του Σαρωνικού. Θέματα τροφοδοσίας, καυσίμων, επικοινωνίας, υγείας, ασφάλειας. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται και πάλι τις παλιές καλές ημέρες με τα ένδοξα εκείνα φέρυ μπωτ που εξυπηρετούσαν αδιάκοπα το νησί της Αίγινας, τα Μέθανα και τον Πόρο. Όλα εκείνα που μπορεί να μην είχαν κυλιόμενες και κλιματισμό, αλλά είχαν τακτικά δρομολόγια. 
  Στερνή μας γνώση.
  Ένα από αυτά  το κομψότατο "Ελλάς'  που έχει πουληθεί στην Πολωνία. Για πολλά χρόνια το "Ελλάς" έκανε καθημερινά δύο δρομολόγια  από Πειραιά για Αίγινα - Μέθανα - Πόρο.