Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

1971: Επισκέψεις Πατριαρχών στην Αίγινα.

1971: Επίσκεψη των Πατριαρχών Ρωσίας και Ρουμανίας στη Μονή Αγίας Τριάδας - Αγίου Νεκταρίου.
Με  αφρομή τη δημοσίευση  του κ.Νεκτάριου Κουκούλη σχετικής φωτογραφίας  στο ιστολόγιο  του παίρνουμε αφορμή να δημοσιεύσουμε παρόμοιες  φωτογραφίες  από  το αρχείο  του αείμνηστου αρχιμανδρίτη και εφημέριου Κυψέλης  π.Νεκταρίου Πανταζή, τις οποίες μας έχει εμπιστευτεί ο ανηψιός του αξιωματικός του Π.Ν. κ. Νίκος Πανταζής.
   Διακρίνονται πολλά πρόσωπα  στις φωτογραφίες. Ιδιαίτερα στις τελευταίες αναγνωρίζουμε  τον πρώην μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο Παπουτσόπουλο πρώην ηγούμενο της Ι.Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου,  στην προτελευταία, τους μακαριστούς αρχιμανδρίτες π.Δαμασκηνό Χόντο, π. Νεκτάριο Πανταζή και τον π. Δημήτριο Μαλτέζο.
  Σύμφωνα με σχόλιο του κ. Δημ. Παπαλεονάρδου στο Fb  διακρίνονται: Ο μακαριστός Ύδρας κυρός Ιερόθεος υποδέχεται στο λιμάνι της Αίγινας τους μακαριστούς Πατριάρχες Ρουμανίας κυρόν Ιουστινιανόν, Βουλγαρίας κυρόν Μάξιμον ,τον Σεβασμ. Μητροπολίτην Λενινγκραντ κυρόν Νικόδημον με τις συνοδείες τους στα 1971. Δεξιά του Μητρ. Ύδρας ο Ελεθερουπόλεως κυρός Αμβρόσιος και οπίσω αυτού ο Αρχιμ. Χριστόδουλος Παρασκευαίδης μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και στο μέσον ο Μητρ. Μυτιλήνης κυρός Ιάκωβος
   Οι φωτογραφίες αναφέρονται στον εορτασμό του Αγίου Νεκταρίου 9 -11 -1971.
  Η Αίγινα χάριν του Αγίου έχει αξιωθεί των επισκέψεων πολλών  και μεγάλων προσωπικοτήτων από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά και πολιτικών και από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.


 Μητροπολιτικός ναός Αιγίνης. Ίσως υποδοχή Αγίου Φωτός