Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Πανέμορφες φάτνες από τη Νότια Γαλλία


   Μεταξύ Αβινιόν και Μασσαλίας υπάρχει ένα παραμυθένιο χωριό, το  Les Baux de Provence, ( η ομορφιά της Προβηγκίας), το οποίο είναι από τα πιό χαρακτηριστικά αξιοθέατα  της Νότιας Γαλλίας στην Προβηγκία. Το χωριό σκαρφαλωμένο σε έναν λόφο, με πέτρινα σπίτια και καλντερίμια προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών όλο το χρόνο.
   Μεγάλο  του αξιοθέατο τα Santon τα μικρά αγαλματίδια - φιγούρες με τα οποία οι καθολικοί φτιάχνουν  - στην κυριολεξία οικοδομούν - τις φάτνες τους αυτές  τις μέρες  των Χριστουγέννων. Στην περιοχή φτιάχνονται πολλά τέτοια χειροποίητα αγαλματάκια διαφόρων μεγεθών.
   Το εκκλησάκι που εικονίζεται στη φωτογραφία και μοιάζει πολύ με ελληνικά ξωκκλήσια  είναι ένα μικρό μουσείο με πολλές φάτνες που σας παρουσιάζουμε τις υπόλοιπες φωτογραφίες. 
   Με  τρομερό ρεαλισμό αναπαρίσταται η εποχή της Γέννησης του Χριστού, η Βηθλεέμ, η Ναζαρέτ και η μικρή κοινωνία  των ανθρώπων, η καθημερινότητά τους, οι μικροεπαγγελματίες, τα ζώα, η φύση και οτιδήποτε άλλο βοηθά  στη  ρεαλιστική απεικόνιση του τοπίου.
   Είναι ο τρόπος που οι καθολικοί εορτάζουν τα Χριστούγεννα. Άλλωστε τα Χριστούγεννα στη Δύση είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή.
   Στις αγορές αυτές τις μέρες, στα παζάρια που στήνονται στους δρόμους μπορεί κάποιος να προμηθευτεί φιγούρες για τη φάτνη του αλλά και ολόκληρα σπιτάκια, γεφυράκια, ζωάκια  κι ότο φανταστεί προκειμένου να στολίσει τη δική του φάτνη.
   Οι μικρότερες φιγούρες ξεκινούν από 7 με 8 ευρώ  και .... όποιου το πορτοφόλι αντέχει.
   'Ηδη στη Μασσαλία από τα μισά  του Νοεμβρίου σε κεντρική πλατεία υπήρχε στημένο παζάρι  με δεκάδες πάγκους που πουλούσε αποκλειστικά Santon  κατασκευασμένα από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

    Οι  φωτογραφίες προέρχονται από το τελευταίο ταξίδι μας στη Νότια Γαλλία. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δ. Παπαλεονάρδο για την Αβραμιαία φιλοξενία και την ακούραστη συνεχή ξενάγηση.