Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η δανειστική βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

    Σημαντική η παρουσία μιας ανοικτής βιβλιοθήκης μέσα σε ένα  σχολείο. Το βιβλίο που ποτέ δεν θα πάψει να γοητεύει και να συναρπάζει τον αναγνώστη του, μέσα σε ένα σχολείο ασκεί καίριο  ρόλο στη λήψη της πληροφορίας, στην επεξεργασία της γνώσης, στη διαμόρφωση άποψης, στο άνοιγμα των πνευματικών οριζόντων, στην απικάλυψη ενός άλλου κόσμου.
   Στο ταξίδι της γνώσης η ύπαρξη και λειτουργία μιας  δανειστικής βιβλιοθήκης είναι απαραίτητη. Πόσο μάλλον  σε εποχές  όπου οι μαθητές ολοένα και απομακρύνονται από τη χρήση εξωσχολικών βιβλίων, ή η απουσία  βιβλίων  σε ένα σπίτι τείνει να  γίνει ο κανόνας.
   Ο μαθητής και η μαθήτρια μέσα από την καθημερινή επαφή με  τον κόσμο  του  βιβλίου εθίζεται ή παρακινείται στην ανάγνωση  και τη χρήση του βιβλίου. Το βιβλίο έτσι μπορεί να μπει στη ζωή των νέων ανθρώπων και να την αλλάξει.


   Εδώ και πολλά  χρόνια λειτουργεί και στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας σε ειδικό χώρο δανειστική βιβλιοθήκη.  Τα  τελευταία 6 χρόνια  με  σημαντικές  δωρεές  και προσφορές  ο όγκος σε βιβλία  έχει αυξηθεί. Σήμερα  η βιβλιοθήκη αριθμεί πάνω από 1000  τίτλους. Τα  βιβλία είναι καταγεγραμμένα  ηλεκτρονικά και χωρισμένα  σε κατηγορίες. Υπεύθυνη  για τη λειτουργία  της Βιβλιοθήκης έχει οριστεί η καθηγήτρια κ. Χαρπίδου Ρεβέκκα, ενώ  ομάδες μαθητών εθελοντικά βοηθούν  στη λειτουργία  της.

   Ελπιδοφόρο είναι επίσης  το γεγονός ότι σε πολλά  σχολεία  της Αίγινας  έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Τελευταία  η αναβάθμιση της σχολικής βιββλιοθήκης  του Γυμνασίου του Μεσαγρού. 
   Ασφαλώς  δεν πρέπει να  ξεχνούμε  και την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη  που εδώ και δεκαετίες  λειτουργεί  στο Γενικό Λύκειο Αίγινας.  Το δίκτυο αυτών  των βιβλιοθηκών μαζί με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας αλλά  και  τη βιβλιοθήκη  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης (με  βιβλία κυρίως του αείμνηστου Σπύρου Αλεξίου)  συμβάλουν  στην πνευματική αναζωογόνωση  της  κοινωνίας  της Αίγινας.