Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Η ανάσταση του "ΑΦΑΙΑ"

      "Το θρυλικό ΑΦΑΙΑ (νυν AZIZA I) "is steel here", ή μάλλον πιό σωστά "is steel ...there".

Και όμως αγαπητοί μου, μπήκαν στον κόπο στην μακρινή μας Τανζανία, και επισκευάσανε ή μάλλον - ανακατασκευάσανε το πλοίο.  Το θρυλικό ΑΦΑΙΑ (νυν AZIZA I) "is steel here", ή μάλλον πιο σωστά "is steel ...there". "
   
    Με αυτές  τις  φράσεις στο site shipfrends σχολιάζεται η είδηση  ότι  το δικό  μας "ΑΦΑΙΑ" το Αιγινήτικης πλοιοκτησίας πλοίο που επί 35 συνεχή χρόνια (1966 -2001)υπηρέτησε τη γραμμή του Αργοσαρωνικού, ανακαινίστηκε και συνεχίζει να ταξιδεύει στη μακρινή Ζανζιβάρη.
    Μοιάζει κυριολεκτικά απίστευτη ή είδηση και φαντάζει εξωπραγματική η παραπάνω φωτογραφία που το εικονίζει φρέσκο και ανανεωμένο παρά  τις δεκαετίες που έχει  στη ράχη του. Τελικά κάποια πλοία έχουν αστέρι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απλά αλλά συνεχίζουν να ταξιδεύουν. Πλοία όπως το Εριέττα, το Νεράιδα, το Μυκήναι , το Ευτυχία.
     Επαναρχόμενοι στο "ΑΦΑΙΑ" ας θυμίσουμε ότι τον περασμένο  Αύγουστο στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης στην έκθεση για τα παλαιά πλοία της Αίγινας, το ίδιο μαζί με το ΑΙΓΙΝΑ είχαν την τιμητική τους, διότι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ναυπήγηση και δρομολόγησή τους στο Σαρωνικό συμβάλοντας  στην αναβάθμιση της γραμμής και στην τοπική ανάπτυξη.
   Το ΑΦΑΙΑ το 2001 αποχωρεί λόγω 35ετίας και πωλείται στην Ζανζιβάρη της Τανζανίας λαμβάνοντας το όνομα ΑΖΙΖΑ 1.
      Το Μάρτιο  του 2009 δεμένο δίπλα στο δικό μας "ΙΩΑΝΝΗΣ"  που ταξίδευε και εκείνο στη Ζανζιβάρη  ως ΑΖΙΖΑ 2, υπέστη μεγάλες ζημιές από τη φωτιά που κατέστρεψε εντελώς το "ΙΩΑΝΝΗΣ"

   Αλλά  ας ακολουθήσουμε  τα γραφόμενα  στο shipfrends
" Το πλοίο ενάμιση χρόνο (Μάρτιος 2009) μετά από την φωτιά που το είχε θέσει σε κατάσταση παροπλισμού, είναι έτοιμο και πάλι και σε δύο περίπου εβδομάδες ξεκινάει και πάλι δρομολόγια στην Ζανζιβάρη της Τανζανίας. Έτσι δικαιολογείται και το ότι στο equasis αναφέρεται "In service" με τελευταίο update στις 13-07-2010.
Σε καρνάγιο της Κένυας σε δεύτερο πλάνο.
Μέσα από το shipspotting λοιπόν βλέπουμε το πλοίο σε κάποιο καρνάγιο στην Κένυα σε φάση επισκευής. Φυσικά και δεν μπορώ να ξέρω αν οι εργασίες προχωράνε ή αν έχουν σταματήσει αλλά είναι εμφανές ότι έχουν ξαναχτίσει ένα κομμάτι στην πρύμη (προφανώς το καμένο),ενώ και το υπόλοιπο πλοίο δεν δείχνει να είναι σε άσχημη κατάσταση
Τη φωτογραφία την ανέβασε ο χρήστης baserock και είναι τραβηγμένη τον Νοέμβριο του 2011 

Κούκλα το ΑΦΑΙΑ, μία από τις πλέον ιστορικές παντόφλες που κατασκευάστηκαν και δούλεψαν στην χώρα μας. Και σπουδαία βέβαια η ανακάλυψη αυτής της τόσο πρόσφατης φωτό.
        
 
   Στην παραλία  της Ζανζιβάρης.


                                                          Κάποτε  στην Αίγινα.