Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Η γιορτή του φιστικιού ξεκίνησε

    Μελανό, μπλαβί, κατακόκκινο ακόμα και ροδοκόκκινο  το φιστίκι είναι πλέον  έτοιμο για τη συγκομιδή. Η μεγάλη γιορτή του φιστικιού ξεκίνησε. Και φυσικά εννοούμε  την ώρα  της συγκομιδής του καρπού. Φέτος η ώρα αυτή ήρθε  πολύ νωρίς. Σχεδόν είκοσι μέρες ή ένα μήνα νωρίτερα.
      Παραδοσιακά το μάζεμα του φιστικιού ξεκινούσε μετά την εορτή της  Παναγίας και κυρίως τις τελευταίες μέρες  του Αυγούστου  και έφθανε ως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για όσα δέντρα απαιτούσαν και  "δεύτερο  χέρι", δηλαδή δεύτερη συγκομιδή - μάζεμα.
   Κάποιοι αναφέρουν ότι το φιστίκι φέτος είναι πρώιμο λόγω της μεγάλης ζέστης ή των βροχών που έπεσαν τους τελευταίους μήνες (Ιούνιο- Ιούλιο)
      Όπως και να έχει το πράγμα, τα  πανιά, οι λινάτσες, τα τσουβάλια, τα κοφίνια ,  που κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμα, βγήκαν νωρίτερα από τις αποθήκες. Ήδη οι μηχανές αποφλοίωσης έχουν λειτουργήσει σε κάποιες περιοχές.
 
   Δε  μένει παρά  να ευχηθούμε καλή  συγκομιδή. Μια  δουλειά  δύσκολη - ιδιαίτερα  τις μέρες  της μεγάλης ζέστης- που απαιτεί γερά χέρια και πολύ δύναμη.