Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η Παναγία των "Ναυμάχων" από την Ύδρα στον Πειραιά.

  H  ιστορική εικόνα  της Παναγίας  των  "Ναυμάχων"  ταξίδεψε από  την Ύδρα  στον Πειραιά χθες  Κυριακή 15 Οκτωβρίου με  προορισμό  τον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων ώστε να λαμπρύνει την πανήγυρη  του ναού την ερχόμενη εβδομάδα. Στον Άγιο Δημήτριο υποδέχθηκε την εικόνα ο Σεβ.Μητροπολίτης Ύδρας κ.κ. Εφραίμ παρουσία  του οικείου Μητροπολίτη του Δημάρχου Πειραιά και εκπροσώπων των τοπικών αρχών της πόλης.

  Με την ευκαιρία  αυτής  της είδησης  ας  γνωρίσουμε το ιστορικό  της εικόνας:

   "Στο λιμάνι της Ύδρας υπήρχε από το 1640 μικρή Μονή που φυλασσόταν η Ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου που ήταν γνωστή στους κατοίκους για τις θαυματουργικές της ιάσεις στους προσερχόμενους με πίστη κατοίκους.
Η Μονή αυτή είναι μια από τις παλαιότερες του νησιού και κτίστηκε στα θεμέλια παλαιότερου ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους, ίσως του 13ου αιώνα.
Η Μονή στα χρόνια της Επανάστασης προσέφερε πολλά για τον αγώνα της Πατρίδας. Το καθολικό της Μονής, όπου πολλές φορές συνάχθηκαν οι θρυλικοί ναυμάχοι για να ευχαριστήσουν την Παναγία, σήμερα αποτελεί ενοριακό ναό της Ύδρας.

Η Παναγία Φανερωμένη (Παναγία των Ναυμάχων) είναι η θαυματουργή Εικόνα που αυτή προσκυνούσαν οι Ναυμάχοι του Αγώνα του 1821 πριν φύγουν για τις θρυλικές ναυμαχίες τους εναντίων των δυναστών και αυτή την εικόνα προσκυνούσαν και ευχαριστούσαν ευθύς μόλις επέστρεφαν στο νησί.
Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ, ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Το 1656 όταν επιτέθηκαν Αγαρηνοί πειρατές για να κουρσέψουν την Ύδρα, οι προεστοί του νησιού έδωσαν δώρα και χρήματα στους πειρατές -με σκοπό να αποφύγουν τις βιαιότητες και τις λεηλασίες- αλλά οι πειρατές αντί αυτοί να φύγουν αιχμαλώτισαν τους προεστούς και τους έσυραν σιδηροδέσμιους στο πλοίο τους έχοντας απώτερο σκοπό να αιχμαλωτίσουν τους κατοίκους και να τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

Ο λαός της Ύδρας προσέτρεξε και ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας που όπως λέγεται φανερώθηκε σαν οπτασία και έτρεψε σε φυγή τους Αγαρηνούς πειρατές.
Ένας όμως από τους Αγαρηνούς πειρατές λίγο πριν φύγει μπήκε μέσα στην εκκλησία που φυλασσόταν η Ιερή Εικόνα της Παναγίας, άρπαζε το εικόνισμα και με ένα μαχαίρι το κτυπούσε με μανία. Μετά από αυτή την ιερόσυλο πράξη πήρε το εικόνισμα μαζί του στο πλοίο που αναχώρησε από την Ύδρα.
Το πειρατικό πλοίο, λίγο πριν φτάσει στην Κρήτη έχοντας πορεία για τις ακτές της Αφρικής έπεσε σε μια φοβερή τρικυμία. Οι Αγαρηνοί πειρατές συσκέφθηκαν και πρότειναν στους Υδραίους αιχμαλώτους να προσευχηθούν κατά την πίστη τους, στο Θεό να τους γλυτώσει από την καταστροφή. Οι προεστοί πήραν το θάρρος και ζήτησαν την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας για να προσευχηθούν για την σωτηρία τους.

Ο Αγαρηνός πειρατής που είχε κλέψει την εικόνα από το Μοναστήρι της Ύδρας πιεζόμενος από τους συντρόφους του να δώσει το εικόνισμα στους Υδραίους προεστούς θύμωσε ακόμη περισσότερο και έκανε μια ακόμη μεγαλύτερη και ανίερη πράξη: έκοψε την θαυματουργή εικόνα σε δύο τεμάχια και την πέταξε στη θάλασσα…
Η εικόνα κατά παράδοξο και θαυματουργό τρόπο μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε στο λιμάνι της Ύδρας εμπρός από το σημερινό Καθεδρικό Ναό του νησιού!
Ένας γέροντας που βοηθούσε στις εργασίες και τον καλωπισμό του Μοναστηριού την είδε και άπλωσε το χέρι του να μαζέψει τα δύο κομμάτια της Εικόνας της Παναγίας αλλά κατά θαυμαστό τρόπο δεν μπορούσε να τα σηκώσει από το ακρογιάλι.
Ευθύς αμέσως ανέβηκε στη χώρα (την σημερινή περιοχή της Κιάφας), όπου έκανε γνωστό το θαύμα της επιστροφής της Εικόνας της Παναγίας στους ιερείς και τον λαό.
Έτσι Ιερείς και όλος ο κόσμος του νησιού κατέβηκαν στο λιμάνι με θυμιάματα και κεριά όπου λιτάνευσαν την εικόνα και την τοποθέτησαν στην θέση της και από εκείνη την ημέρα την ονόμασαν Παναγία η «Φανερωμένη».
Αλλά η Παναγία «Φανερωμένη» μεσολάβησε για τους αιχμαλώτους Υδραίους που είχαν φυλακισθεί και θα πωλούνταν σαν σκλάβοι, αφού το πλοίο των Αγαρηνών πειρατών έφτασε στα παράλια της Αφρικής.
Όπως λέγεται η Παναγία εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας στον Έπαρχο της χώρας και τον διέταξε να βγάλει από την φυλακή τους Υδραίους προεστούς και να τους απελευθερώσει, πράγμα που έντρομος έπραξε ευθύς αμέσως. Ο ίδιος ο Έπαρχος υποχρέωσε τον καπετάνιο που είχε κάνε την επιδρομή να επιστρέψει τους τρεις προεστούς στην Ύδρα, όπου με δάκρυα στα μάτια όταν έφτασαν στο νησί και το Μοναστήρι προσκύνησαν και προσευχήθηκαν στο θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας «Φανερωμένης».
Η θαυματουργή εικόνα επιτέλεσε αναρίθμητα θαύματα όπως στο Κρανίδι, στη Λάρισα, στην Στυλίδα, στις Σπέτσες κ.α. Ακόμη αναφέρεται ‘ότι ΄’όταν το 1740 στην Ύδρα είχε επιδημία πανώλης, η Παναγία, μετά από μεγάλες ικεσίες των πιστών χάρισε την κάθαρση στους ασθενείς και τους έκανε καλά.
Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας έχει επιτελέσει πάμπολα θαύματα που περιγράφονται στο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου π. Ευδόκιμου Καρακουλάκη και του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας: «Ιστορικά και Άρρητα της διηγήσεως μερικών θαυμάτων της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης της ευρισκομένης εν τη νήσω Ύδρα»