Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Αφιέρωμα στην Κυψέλη της Αίγινας από το Saronic Magazine

  Επίσημη τελετή μετονομασίας της "Χαλασμένης "  σε "Κυψέλη" 
έξω από το Κοινοτικό Γραφείο.

Με μια δισέλιδη αναφορά στη ζωή, τον πολιτισμό και την ιστορία  του χωριού της Κυψέλης της Αίγινας κυκλοφορεί το καινούργιο τεύχος (70)  του περιοδικού Saronic magazine. Συνεχίζοντας τα  αφιερώματα  στους οικισμούς και τα χωριά της Αίγινας, έχουν προηγηθεί ανάλογα αφιερώματα στην Παχεία Ράχη, στην Πέρδικα, στη Βαγία, σειρά έχει σε αυτό  το τεύχος η κωμόπολη πλέον  της Κυψέλης.
   Και όταν λέμε Κυψέλη, εννοούμε την παλιά "Χαλασμένη"  την παλιά κοινότητα που πλέον είναι κωμόπολη. Η Κυψέλη που καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της βόρειας Αίγινας, με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, πολυσύχναστους δρόμους, καταστήματα, εργαστήρια, αλλά και αμπελώνες, κτήματα με καλλιέργειες φιστικιάς και αρκετή κτηνοτροφία. Σήμερα η Κυψέλη με την ιστορική Εκκλησία  της Ευαγγελίστριας και το παλιό Κοινοτικό γραφείο διαθέτει τρεις σχολικές μονάδες, Πνευματικό Κέντρο και αρκετούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
   Η περιοχή έχει να αναδείξει μεγάλο αριθμό πνευματικών ανθρώπων που συνέβαλαν στην πνευματική ανύψωση των κατοίκων και στη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού. Πρωτεύοντα ρόλο κατέχει ανάμεσα στους Κοινοτάρχες ο αείμνηστος Λορέντζος Δημήτρης στον οποίο οφείλει το χωριό και με την μετονομασία του από "Χαλασμένη" σε "Κυψέλη". Σημαντικοί επίσης κοινοτάρχες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής όπως οι Σακκιώτης, Σακελλίων, Δ. Μούρτζης. Μια σειρά  δασκάλων με προεξάρχοντα τον αρχιμ. Ιωάννη Ηλιόπουλο, τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Παναγή Λυκούρη, τις Μ. Λυκούρη, Σ. Μαρίνη. Και οπωσδήποτε τη σειρά  των ιερέων από την οικογένεια Λυκούρη όπως τον π.Δημήτριο Λυκούρη και τον αρχιμ. Νεκτάριο Πανταζή.
   Σημαντική και η συμβολή της λαικής ποιήτριας Ασπασίας Γκίκα στην αναβίωση του εθίμου του Λειδινού και πολλών άλλων  που ο περιορισμένος χώρος μιας εφημερίδας δεν επιτρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή και αναφορά.

   Τέλος οι παλιές  φωτογραφίες που κοσμούν τις δύο σελίδες  της εφημερίδας είναι από την Έκθεση που είχε φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια 2009 και 2010 με τίτλο: "Συνέβη στην Κυψέλη"
 Το "σιλό" της ΑΓΕΤ Ηρακλής  στην Πασπάρα
Αναβίωση του Λειδινού. Διακρίνεται με μαύρα ρούχα η Ασπασία Γκίκα