Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ένα πλοίο με πολλά ονόματα και χρώματα: "Σπύρος", "Άγιος Νεκτάριος", "Νηρεύς"

Ένα  πλοίο που άλλαξε πολλά  ονόματα και σινιάλα, είναι  ο "Σπύρος"  του Ι.Λάτση ΄έτσι όπως ξεκίνησε  τα  δρομολόγιά του στο Σαρωνικό, αδελφό σχεδόν πλοίο  της  θρυλικής  "Εριέττας". Ελαφρά  με  μεγαλύτερη χωριτικότητα επιβατών γρήγορα  ονομάστηκαν λόγω των καθισμάτων που διέθεταν "πούλμαν"  της  εποχής εκείνης.
  Η  μοίρα  έφερε όμως  το "Σπύρο" να μην δοξαστεί όπως η αδελφή του η "Εριέττα". Με  πορτοκαλί χρώματα  στις τέντες  και στα πλαϊνά  του, ταξίδεψε  για πολλές δεκαετίες  ως  "Αγιος Νεκτάριος". Δεν έγινε όμως ποτέ  δημοφιλές πλοίο. Πάντα ήταν δεύτερο  στη σκιά  των υπολοίπων επιβατικών  όπως του "Αίγινα"  ή  αργότερα  του "Δελφίνι  Εξπρές"  στη δεκαετία του ' 70 και '80. Ωστόσο ήταν μαχητής και πεισματάρης. Βουτούσε στα κύματα και πάντα εκτελούσε  τα δρομολόγιά του. Συνεπής και καλοτάξιδος  με ικανοποιητική  ταχύτητα  για την εποχή.

   Με  την επέλαση  των ιπταμένων  δελφινιών  δοκιμάστηκαν  οι αντοχές  του όπως και πολλών άλλων επιβατικών πλοίων. Κάποια στιγμή  οι ιδιοκτήτες  του  το έβαψαν με  τα χρώματα  των  τότε ιπταμένων δελφινιών  ενώ συχεχώς προσπαθούσαν να  προσθέσουν επιβάτες  στη  χωριτικότητά του  διαμορφώνοντας το επάνω κατάστρωμα  του όπως δείχνουν και οι  τελευταίες φωτογραφίες.
Στην  πάνω φωτογραφία εικονίζονται μαζί. Αριστερά  η "Εριέττα" δεξιά ο "Σπύρος". Μια σπάνια  φωτογραφία κάτω  βλέπουμε  τον "Σπύρο" να εισέρχεται  στο λιμάνι  της Ύδρας.
Ώς  "Νηρέας"  πλέον με  τα  χρώματα όμως των ιπταμένων δελφινιών.
Τα  τελευταία  χρόνια είχε  ανυψωθεί και  η γέφυρα  του
Πάνω: Εισέρχεται στο λιμάνι   της  Αίγινας.  
Κάτω: Έτοιμος για αναχώρηση  προς Πειραιά. Στο  βάθος  το "Αφαία"
Κάτω:  Κάπου  στις Σποράδες με λευκά  χρώματα  πραγματοποιώντας ημερήσιες εκδρομές.