Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ένα πλοίο που το έλεγαν "Γεώργιο"

Δεν είναι απλά ένα αλλά..... περισσότερα  τα πλοία  με  αυτό το όνομα που πέρασαν από τη γραμμή του Αργοσαρωνικού.
   Και  η θύμησή μας  γυρνά  στη δεκαετία  του '70 όταν  εκεί  γύρω στο 1971  ήρθε στη  γραμμή το νεότευκτο "ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΔΙΟΓΟΣ", ένα  όμορφο φέρυ - μπωτ, λίγο μεγαλύτερο από το "Αφαία"  με πολλές  ομοιότητες  στη  ναυπηγική τους  γραμμή. Κυριάρχησε  στη  γραμμή τις επόμενες δεκαετίες  με καθημερινά  δρομολόγια για Αίγινα - Μέθενα και Πόρο, ιδιαίτερα μετα  την μετασκευή  του και  την αλλαγή ονόματος  του σε "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" που οι περισσότεροι έτσι  θα το  θυμούνται.


Το καλοκαίρι  του 1990  μπαίνει  στη  γραμμή δυναμικά  το νεότευκτο "Γεώργιος" με  καθημερινά  δρομολόγια από Πειραιά  στις 08.20  για  Αίγινα - Μέθανα - Πόρο - Ύδρα - Ερμιόνη - Σπέτσες, οδηγώντας  τους πλοιοκτήτες  του "Ευτυχία"  να προχωρήσουν σε εκτεταμένη μετασκευή και μετατροπή του σε οχηματαγωγό. Μαζί και τα δύο  συνεργάστηκαν  για αρκετό διάστημα εναλλάσοντας  τα δρομολόγια  τους ενώ τα επόμενα χρόνια εντάχθηκαν  στη  Saronic Ferries  και ακολούθησαν  την πορεία  που όλοι  ξέρουμε. Το "Γεώργιος" δεν είναι άλλο  από το σημερινό "Απόλλων Ελλάς". Ως  "Γεώργιος" είχε πουληθεί  στην Κορέα για ένα διάστημα  και επέστρεψε  και πάλι  στην Ελλάδα το  1999  περίπου.
   Οι ίδιοι πλοιοκτήτες το 1997  κατασκευάζουν και φέρνουν στη  γραμμή  το "ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2" με  ζωηρά  χρώματα, κόκκινα σαλόνια, ταχύτητα και απίθανη  ναυπηγική ομορφιά. Μιλάμε για το σημερινό αγαπημένο πλοίο  των  Κυκλάδων  το  "Άρτεμις"  που μετά από  μια πετυχημένη δυναμική πορεία  στον Αργοσαρωνικό  το 2009  σάλπαρε  για  τη Σύρο απ' όπου πραγματοποιεί χειμώνα - καλοκαίρι  τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια συνδέοντας με  την πρωτεύουσα  των Κυκλάδων, Ερμούπολη, τα μικρότερα νησιά  των Κυκλάδων. Το  καλοκαίρι του 2014  και 2015  έκανε ένα μικρό πέρασμα και πάλι από το Σαρωνικό.