Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

H "Αγάπη" έδεσε στις Σπέτσες.

 Η  "Αγάπη" ήρθε και έδεσε για τα καλά  στις Σπέτσες. Και εννοούμε ασφαλώς  την  ακολουθία  του Εσπερινού  της  Αγάπης που τελείται  ανήμερα  της Κυριακής  του Πάσχα. Ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Νανακούδης έχει κατορθώσει  με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία να τελεί  την ακολουθία αυτή στο γραφικό εκκλησάκι  του Αγίου Μάμα  που βρίσκεται  στην κυριολεξία "Παρά θιν' αλός" στην παραλία  των Σπετσών.
   Και όχι μόνο αυτό. Έχει κατορθώσει χάρη στην ανοιχτοσύνη της καρδιάς  του που τον χαρακτηρίζει αλλά και  την εργατικότητα και την καλαισθησία που τον διέπει  να συγκεντρώνει χρόνο με  το χρόνο πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νέους που συμμετέχουν ενεργά  στα τελούμενα. Αποτέλεσμα να διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε 22 γλώσσες  και πολλά παιδιά να συμμετέχουν κρατώντας σημαίες κρατών όπου έχει διαδοθεί  το Ευαγγέλιο. 
   Οι πρωτοβουλίες και η θέληση  του π. Γρηγορίου να λειτουργεί όλα  τα εκκλησάκια  της περιφέρειας  του, το έργο  του στο Ναό  του Αγίου Νικολάου και  των Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων έχει ξεπεράσει τα όρια  της νήσου των Σπετσών. Ένας ακάματος και ανύσταχτος εργάτης της τοπικής Εκκλησίας. Ένας διάκονος που υπηρετεί   τον άνθρωπο και τον Θεό, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις, ξενοφοβία, κόμπλεξ και δισταγμούς. Μια φλεγόμενη καρδιά αλλά  ουχί καιομένη.
  Αλλά  ας διαβάσουμε τι ακριβώς γράφει ο ίδιος  στην προσωπική του σελίδα  στο Facebook εμαφνώς συγκινημένος  και προφανώς ευχαριστημένος από την μεγάλη αποδοχή της ιδέας  του:

 " Ναι είμαι περήφανος... διότι μέχρι πριν 4 χρόνια το βράδυ του Πάσχα στη πόλη των Σπετσών δεν ακουγόταν ούτε ένα Χριστός Ανέστη... και με επιμονή και υπομονή δημιουργήσαμε αυτή τη βραδυνή λατρευτική σύναξη όπου όλοι Σπετσιώτες και επισκέπτες αδελφωμένοι ανταλλάσσουμε τον αναστάσιμο ασπασμό και διαβάζουμε το Ευαγγέλιο σε (22 φέτος) γλώσσες του κόσμου... ναι είμαι περήφανος για όλους όσους στάθηκαν και στέκονται δίπλα μου και δείχνουμε ότι ο Χριστός ανήκει σε όλους και όχι σε μία κλειστή κάστα "σεσωσμένων" τρομάρα τους... ναι είμαι περήφανος για αυτό το έργο και αυτό το λαό... ναι είμαι περήφανος που έκλεισα (και θα συνεχίσω να κλείνω) τα αυτιά σε όσους προσπάθησαν να με σταματήσουν... θα μου πείτε κακίες πασχαλιάτικα; όχι αλλά πραγματικά μετά την αποψινή μεγαλειώδη συμμετοχή του λαού απλά νοιώθω περήφανος... Χριστός Ανέστη!!!"



   Εύλογα  μας ήρθαν  στο νού τα απογεύματα εκείνων  των παλαιών Κυριακών  της Λαμπρής όταν ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ  τελούσε  τον Εσπερινό  της Αγάπης στην Παναγίτσα με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου  και κυρίως νέων που τότε ήταν στελέχη του ποιμαντικού και κατηχητικού έργου της Αίγινας. Έξω από το ναό και στη μέση  του δρόμου στηνόταν ένα μικρό πανηγύρι από παραδοσιακούς χορούς και  τραγούδια που απέδιδαν νέοι και νέες  της Αίγινας.