Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Το δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.

   Ένας ιδιαίτερος χώρος μνήμης και προσκύνησης αποτελεί το δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου στο μοναστήρι που ίδρυσε και έζησε τα τελευταία χρόνια  της ζωής του στην Αίγινα.
  Ανατολικά από τον τάφο  του Αγίου και ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά, βρισκόμαστε σε ένα χώρο που η σιωπή επιβάλεται σε κάθε επισκέπτη. Είναι τα δωμάτια στα οποία έζησε ο Άγιος. Στον πρώτο χώρο συναντάμε μια μεγάλη τραπεζαρία και πολλές βιβλιοθήκες με τα βιβλία που είχε ο Άγιος. Φωτογραφίες  της οικογένειας  του στους  τοίχους μαζί με ένα σχέδιο σταυρού που είχε ο ίδιος φιλοτεχνήσει.
   Ευλαβικά εισερχόμαστε στο υπνοδωμάτιο του Αγίου μ ετο κρεββάτι του και τις πολλές εικόνες  που κοσμούν τους τοίχους. Πάνω σε μια ξύλινη συρταρέρια - κομό η αγαπημένη εικόνα  της Παναγίας της Σηλυβριανής που σε αυτήν προσευχόταν ημέρα και νύχτα. Η εικόνα που του θύμιζε την αντίστοιχη των παιδικών του χρόνων στη Σηλυβρία.
   Αν κάτι όμως εντυπωσιάζει και προκαλεί δέος είναι η αγάπη των σφουγγαράδων προς τον Άγιο έτσι όπως αυτή εκφραζόταν με την προσφορά  των σφουγγαριών που συνέλεγαν από τη θάλασσα. Και κυρίως αυτών που είχαν επάνω το σημείο του Σταυρού. Όλα τα σφουγγάρια φυλάσσονται σε ειδική βιτρίνα μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα  του Αγίου, όπως τα γυαλιά ή τις παντόφλες του.
   Πέρα από χώρος προσευχής το δωμάτιο  του Αγίου είναι και το σημείο όπου ο Άγιος συνέγραψε πολλά από τα βιβλία και τις μελέτες του. Ιδιαίτερα στο αγαπημένο του πεύκο έξω ακριβώς από το χώρο και πάνω στο ξύλινο τραπεζάκι που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.

   Ο χώρος αποπνέει και  μεταδίδει την αύρα και την ευλογία  του Αγίου σε κάθε φιλόθεη ψυχή που προσέρχεται ευλαβικά.