Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ρημάζει η Camera Obscura στην Πέρδικα

   Χωρίς πόρτα, με ξηλωμένα πολλά  κομμάτια από  το εξωτερικό περίβλημα, με έναν εσωτερικό χαώδη χώρο και με  τα πρώτα γκράφιτι να έχουν κάνει  την εμφάνισή τους, η γνωστή  Κάμερα  της Πέρδικας  μοιάζει περισσότερο  με τη σπηλιά  του Νταβέλη.
 Στην είσοδό της έχει τοποθετηθεί και πινακίδα που απαγορεύει την είσοδο, αλλά αυτό  δεν εμποδίζει  πολλούς περίεργους επισκέπτες  να εισέλθουν  στο χώρο με κίνδυνο ατυχήματος.
   Εικόνα της εγκατάλειψης αλλά  και  λεηλασίας.  
  Για  την ιστορία  του θέματος να αναφέρουμε  πως η Camera  τοποθετήθηκε σε αυτό το σημείο από το 2003  και  η λειτουργία  της είχε προκαλέσει  το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.  Η  τοποθέτησή της  έγινε  πάνω στα θεμέλια παλαιού πολυβολείου από αυτά που συναντά κανείς στο Νότιο Οχυρό της Αίγινας.
   Σήμερα το κόστος επισκευής δεν φαίνεται  να  δέχεται να το αναλάβει κάποιος. Ο χώρος όμως ρημάζει και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πλήρους καταστροφής του.
   Να  υπογραμμίσουμε όμως ότι η ευρύτερη έκταση της περιοχής των Νοτίων Οχυρών ανήκει  στο Ταμείο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Και ασφαλώς μην ξεχνάμε ότι στο άμεσο παρελθόν έγιναν συζητήσεις  για «επενδύσεις» στην περιοχή με μακροχρόνιες  μισθώσεις. Η εγκατάλειψη ενός τόσο πρωτοποριακού για  την Αίγινα εγχειρήματος δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ο χώρος πρέπει να προστατευτεί και να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη αλλά και να αξιοποιηθεί με  τέτοιον τρόπο ώστε να προβάλλεται η ιστορία  της  περιοχής, να μη θίγεται το περιβάλλον και να αγκαλιάζονται μέσα σε αυτό πολλές  σύγχρονες δράσεις.