Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

 Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1840 σε ένα κράτος που ακόμα βρισκόταν στα σπάργανα  της ελεύθερης ζωής του. Φωτισμένοι Έλληνες τότε θεώρησαν απολύτως αναγκαίο να ιδρύσουν στο λόφο των Νυμφών το πρώτο ερευνητικό Ίδρυμα σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Πρωταρχικός σκοπός του κέντρου ο καθορισμός της ώρας ώστε να μπορούν να τη γνωρίζουν τα πλοία που έδεναν στο λιμάνι του Πειραιά και επρόκειτο να τεξιδέψουν!!! Το Εθνικό Αστεροσκοπείο βοήθησε όσο κανένας άλλος στην ανάπτυξη του Πειραιά ως του πρώτου μεγάλου λιμένα  της χώρας.
  Στο Ίδρυμα αυτό είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν οι μαθητές  της  Β΄τάξης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας. Ξεναγήθηκαν από τους φιλόξενους ανθρώπους του κέντρου και ενημερώθηκαν  πρώτον για την ιστορία  του Αστεροσκοπείου, τον σκοπό και το ρόλο της λειτουργίας του, ενημερώθηκαν για  την ιστορία του 'Μηχανισμού των Αντικυθήρων" ο οποίος παρουσιάζεται σε ειδική κατασκευή ώστε να βλέπεις  το εσωτερικό του. Επίσης ξεναγήθηκαν στο θόλο  που βρίσκεται το τηλεσκόπιο στο λόφο της Πνύκας.

  Πολλές  και χρήσιμες  οι πληροφορίεςπου άντλησαν  οι μαθητές και οι μαθήτριες γύρω από  τον υπολογισμό  του χρόνου, των εορτών, των μεγάλων αγώνων και εορτών της αρχαιότητας που καθοριζόταν από το ζωδιακό κύκλο.

   Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που βρίσκεται λίγο πιό πάνω από το σταθμό του Θησείου, μέσα σε μια όαση πράσινου, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό όπου ο επισκέπτης θαυμάζει καταρχήν την τεχνογνωσία και τεχνολογία  των αρχαίων Ελλήνων (Μηχανισμός των Αντικυθήρων) αλλά και μένει  γοητευμένος από τον αγώνα και την προδευτικότητα  των Ελλήνων μετά την Επανάσταση όπου έθεσαν προτεραιότητες που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη  του τόπου.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το κτίριο του θόλου που τσεγάζεται το τηλεσκόπιο είναι φτιαγμένο από Αιγινήτικο πουρί.