Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Έκαψαν τον Ιούδα στην Πέρδικα.

Φωτογραφίες: Ανέστης Κορνέζος.


Έκαψαν τον προδότη Ιούδα στην Πέρδικα. Ένα παλαιό έθιμο κάθαρσης και απαλλαγής από το κακό της προδοσίας που τελείται αδιάκοπα σε πολλά σημεία  της Ελλάδας, αναβιώνει στην Πέρδικα με πρωτοστατούσα  την κ. Σωζία Αποσπόρη, Διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο της Πέρδικας και εκπαιδευτικό για 45 (!) χρόνια.

Η δασκάλα λοιπόν, η ψυχή της Πέρδικας όπως έχουμε γράψει κι άλλοτε, αυτή που έχει μάθει τα πρώτα γράμματα στους κατοίκους της Πέρδικας, αναβιώνει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα που το τελούσε ο πατέρας  της για πολλά χρόνια. Η κ. Σ. Αποσπόρη δίνει το παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής διατηρώντας και μεταλαμπαδεύοντας την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα.

Στο πλευρό της η Κοινότητα  της Πέρδικας και ο πρόεδρος της, καθώς και ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Πέρδικας που συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του τελετουργικού.
Το απόγευμα  της Κυριακής  του Πάσχα αφού έντυσαν τον Ιούδα τον περιέφεραν - τον διαπόμπευσαν στους δρόμους και την παραλία  της Πέρδικας και τον παρέδωσαν στις φλόγες στο μικρό λιμανάκι  των Οχυρών αντίκρυ από  την παραλία  του χωριού.

Ακολούθησαν κεράσματα από το Σύλλογο αλλά και παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος με υπεύθυνη την κ. Αγγελική Λαζάρου.
Γράφει σχετικά ο κ Ανέστης Κορνέζος στη σελίδα  του στο Face book "Φωτογραφία και τέχνη"

Το Κάψιμο του Ιούδα, αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά έθιμα της Ελλάδας και συνδέεται με τον αποκαλούμενο «ετήσιο κύκλο», τις ασχολίες δηλαδή των ανθρώπων και τις θρησκευτικές εορτές κάθε εποχής. Αναβιώνει σε αρκετές περιοχές της χώρας, άλλοτε μετά την Ανάσταση και άλλοτε μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, ανήμερα του Πάσχα. Ο συμβολισμός του, έντονος και ξεκάθαρος: ο πόθος του Ανθρώπου για απαλλαγή από την προδοσία και αποτίναξη κάθε αισθήματος και σκέψης που μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την πράξη. Και ποιος άλλος θα μπορούσε να την προσωποποιήσει πιο γλαφυρά από τον γνωστότερο προδότη της Ιστορίας, τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, τον μαθητή που στράφηκε εναντίον του Δασκάλου, τον καταδότη που βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο της Κόλασης σύμφωνα με τον Δάντη, η πλέον αρχετυπική μορφή της ίδιας της Προδοσίας… Εκείνος του οποίου το κίνητρο (λανθασμένα) θεωρείται η φιλαργυρία και που ουσιαστικά πρόδωσε γιατί θεώρησε πως προδόθηκε και ο ίδιος από μια δικαιοσύνη που δεν ήρθε ποτέ όπως εκείνος την είχε φανταστεί.