Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Κατάνυξη και αναστάσιμη χαρά στον Εσπερινό στον Άγιο Γεώργιο τον Καθολικό.

Με συντροφιά  τον ήχο της σιγανής βροχής τελέστηκε με το φως των κεριών ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο ναό της     Παλαιάς Χώρας με πρωτοβουλία  της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.
Πολλοί ανηφόρισαν στην Παλαιά Χώρα αψηφώντας τις πρώτες ψιχάλες που έπεφταν γύρω στις επτά  το απόγευμα. Τον Εσπερινό τέλεσαν ο αρχιερατικός Επόπτης π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης μαζί με τον π. Στυλιανό Κουτσούκο. Ο π. Αμφιλόχιος τόνισε τη σημασία της λατρείας  σε αυτούς τους αγιασμένους από το αίμα των σφαγιασθέντων προγόνων μας. Ανέφερε ιδιαίτερα την παρουσία  των Αγίων Διονυσίου και Νεκταρίου που λειτουργούσαν στα εκκλησάκια  της Παλαιάς Χώρας αλλά και πολλών άλλων αγνώστων Αγίων όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσης Καλαμάκης σε σύντομη ομιλία του ανέφερε  ο ιστορικό του ναού.

Πρόκειται ίσως για τον ιστορικότερο ναό του λόφου. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Εόρταζε στις 21 Νοεμβρίου και είχε  την ονομασία "Μεσοσπορίτισα", διότι η 21η Νοεμβρίου είναι στα μισά της σποράς των γεωργών.
Κατόπιν ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο λόγω της "κάρας" του Αγίου που φυλασσόταν στο ναό. Ο ναός πέρασε στους Βενετούς κατακτητές και καθολικοί ιερείς  λειτουργούσαν σε αυτόν. Από αυτήν την εποχή κρατά και μια άλλη ονομασία  του ναού ως "Παναγία η Φορίτισα" δηλαδή του "φόρουμ" της μικρής πλατείας που υπάρχει απέξω.
Από αυτό το σημείο ξεκινούσε και ο χορός της Λαμπρής και οι χορευτές κατέβαιναν μετά στο Σταυρό.

Ο ναός συντηρήθηκε τελευταία φορά  το διάστημα 1998 - 2001, με αγώνα  της Παναιγινήτικης Επιτροπής για  τη διάσωση της Παλαιάς Χώρας χάρη στις ενέργειες της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας και του Ιδρύματος Λεβέντη. Τις εργασίες επέβλεπε  και συντόνιζε η Ελληνική Εταιρεία  για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.


 



Φωτογραφίες Νικόλας Λαλαούνης - Άρτεμις Λαβούτα.