Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Βανδαλισμοί στο σπίτι του Ροδάκη. Μόνη λύση η ανταλλαγή με ακίνητο του Δημοσίου, ίσης αξίας.

                                          Του κ. Παντελή Γιαννούλη από το Aeginalight.gr

   Αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο. Για χρόνια το σπίτι του Ροδάκη πάλευε με το χρόνο και τον καιρό. Τώρα παλεύει και με “φιλότεχνους” βανδάλους.
Η λέξη “βανδαλισμός” στην απάντηση του Τάση Παπαϊωάννου, καθηγητή του ΕΜΠ που έχει σχεδιάσει μαζί με τον Γ. Μακρή τη μελέτη του σωστικού στεγάστρου για το σπίτ του Ροδάκη, σε η-μέιλ που του είχα στείλει, με παρακίνησε να ξαναπάω φέτος για πολλοστή φορά στο σπίτι-μύθο της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής.
Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, η μία από τις δύο πέτρες που είχε σκαλιστεί η γοργόνα στη γωνία του κουζινακιού, έχει αφαιρεθεί προσεκτικά.
Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία που ακολούθησε την επίσκεψη, ο Κος Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε την υποψία μου ότι έγινε προσπάθεια να αφαιρεθεί και η άλλη πέτρα στην οποία ήταν σκαλισμένη η γοργόνα. Όπως μου είπε, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αποκόλλησης της πέτρας δημιουργήθηκε στατική ζημιά σε όλη τη γωνία του δωματίου, η οποία είναι πλέον πολύ εύκολο να πέσει είτε από τον καιρό, είτε από μικρή προσπάθεια βανδάλων.
Στην παρακάτω φωτογραφία, η ζημιά που έκαναν οι “φιλότεχνοι” στη γωνιακή πέτρα στην οποία είναι σκαλισμένη η μισή γοργόνα, στην προσπάθειά τους να την αποσπάσουν.
Και να πει κανείς ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη σωτηρία του σπιτιού... Υπήρξε και ενημέρωση του κοινού και των αρχών εδώ και χρόνια από το Νεκτάριο Κουκούλη και άλλους, πρωτοβουλία των καθηγητών του Πολυτεχνείου Τάση Παπαϊωάννου και Γ. Μακρή που συνέταξαν μελέτη τόσο του σπιτιού όσο και σωστικού στεγάστρου ώστε να σταματήσουν οι φθορές και συλλογή του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που χρειάζονταν για την κατασκευή του στεγάστρου μέσα από πρωτοβουλία και ενέργειες του Γιώργου Μομφερράτου.
Τί λύση θα μπορούσε να υπάρξει όταν η κοινωνία έχει κινητοποιηθεί σημαντικά και αποτελεσματικά αλλά ο ιδιοκτήτης δυσκολεύεται να συνεργαστεί;
Το σπίτι του Ροδάκη ανήκει σε ιδιώτη που ενώ έδωσε επανειλημμένα προφορικά την έγκρισή του για την τοποθέτηση σωστικού στεγάστρου, χωρίς δική του οικονομική επιβάρυνση, στη συνέχεια δεν κατέστη δυνατό να δώσει την έγκρισή του και γραπτά, παρά τις συνεχείς οχλήσεις από το Πολυτεχνείο, οπότε το στέγαστρο δεν τοποθετήθηκε και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για αυτό το σκοπό επιστράφηκαν στους δωρητές.
Παρότι πολλές ζημιές που έχουν συμβεί είναι πλέον μη αναστρέψιμες, το σπίτι είναι δυνατό να σωθεί, ακόμα και στο παραπέντε.
Κατά τη γνώμη μου, η μόνη πλέον λύση είναι η ανταλλαγή του ακινήτου με άλλο ακίνητο του Δημοσίου, ίσης αξίας. Με αυτό τον τρόπο από τη μια μεριά ο ιδιοκτήτης, που απ' όσο γνωρίζω στο παρελθόν αναζητούσε αγοραστή, θα μείνει ικανοποιημένος και από την άλλη, αφού θα έχει λυθεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας, θα μπορέσουν να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του.
Σε επαφές που έκανα με οργανισμό που μπορεί να βρει χρήματα για την αποκατάσταση του σπιτιού, όπως έχει κάνει και με άλλα κτίσματα σημαντικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, η απάντηση που πήρα ήταν πως για να ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ιδιοκτησίας.
Έφτασε λοιπόν η στιγμή που πρέπει να κινητοποιηθεί το κράτος άμεσα και αποτελεσματικά. Το “λεφτά δεν υπάρχουν” δεν είναι επιχείρημα γιατί λεφτά δεν χρειάζονται σε αυτή τη φάση. Αυτό που χρειάζεται είναι ανταλλαγή με άλλο ακίνητο, όχι απαλλοτρίωση. Αν γίνει αυτό, όπως συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για το σωστικό στέγαστρο, με ανάλογο τρόπο θα αποδοθεί το σπίτι αποκαταστημένο στην τοπική κοινωνία.
Αυτή η Κυβέρνηση είναι στελεχωμένη με άτομα που έχουν μεγάλη ευαισθησία για τον πολιτισμό, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα έχουν και σπίτια στο νησί μας, ενώ η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμική παρουσία. Ας κινητοποιηθούν άμεσα, γιατί άλλη μια επίσκεψη “φιλότεχνων” ή άλλος ένας χειμώνας με δυνατές βροχές, και θα είναι πλέον αργά για δάκρυα.
Υ.Γ.
Την Τετάρτη 25 Μαϊου, στις 7 το απόγευμα, ο Νεκτάριος Κουκούλης δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο σύλλογο γυναικών, με θέμα Ο Αλέξανδρος Ροδάκης ζώντας στο σπίτι του, στον Μεσαγρό, την καθημερινότητα της προπολεμικής Αίγινας”. Θα παρουσιάσει και στοιχεία για την τωρινή κατάσταση του σπιτιού.

Παντελής Γιαννούλης