Σάββατο 7 Μαΐου 2016

"Αγκίστρι Εξπρές", καθημερινά βάζει πλώρη για Αγκίστρι.



  Από το 2000 που ναυπηγήθηκε ταξιδεύει καθημερινά από  το Αγκίστρι στην Αίγινα  με συνέπεια, ταχύτητα και άνεση. Επιβάτες του δημόσιοι υπάλληλοι, επαγγελματίες, δάσκαλοι και καθηγητές, μαθητές αλλά και απλοί άνθρωποι που χρειάζεται να ταξιδέψουν μέχρι την Αίγινα για να επισκεφθούν δημόσιες υπηρεσίες, κάποιον γιατρό, να κάνουν τις αγορές  τους.Μαζί με τους επιβάτες και κάποια εμπορεύματα και είδη πρώτης ανάγκης.
   Το "Αγκίστρι Εξπρές" συνεχίζει στην ίδια ρότα που χάραξαν από πολύ παλιά τα ξύλινα εκείνα αλησμόνητα καΐκια ο 'Νταβέλης", ο "Μανάρας", ο "Μόσχος"  και κατόπιν το "Μανάρας Εξπρές" και οι τα καταμαράν "Κεραυνός 1 και 2", μόνο που τα τρία τελευταία ταξίδευαν μέχρι τον Πειραιά.
   Το "Αγκίστρι Εξπρές" δεμένο καθημερινά στην παλιά προβλήτα της Αίγινας αποτελεί αναπόσπαστη ψηφίδα  της καθημερινότητας στην παραλία  της Αίγινας. Εκεί δεμένο περιμένει καρτερικά  τους επιβάτες του φορτωμένους πολλές φορές με ψώνια για να τους γυρίσει πίσω στη Σκάλα και στους Μύλους.
   Η προσφορά  του στη μικρή κοινωνία του Αγκιστρίου δεν αναζητείται στα όρια μιας συνηθισμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Ξεπερνά αυτά τα όρια γιατί με την παρουσία  του, και τη δρομολόγησή του ασκεί ένα καθημερινό λειτούργημα αν υπολογίσει κάποιος τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες στις οποίες εργάζεται και που τις μεγενθύνουν ο ανταγωνισμός των ιπταμένων δελφινιών και των πλοίων.
   Αυτό το τελευταίο διαβάσαμε  σε κείμενο που είναι ανηρτημένο στην είσοδο του πλοίου. Διατυπώνεται το παράπονο ότι πολλοί ντόπιοι δεν το προτιμούν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθημερινά λειτουργικά του έξοδα με έντονο  και ορατό τον κίνδυνο της πώλησής  του.
   Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο το πλοίο αυτό είναι το τελευταίο στην Ελλάδα σκάφος Λαικής Βάσης - έτσι τουλάχιστον αναφέρεται - και έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα με πολύ κόπο και θυσίες.
    Αξίζει λοιπόν αυτός ο μικρός "μαχητής" τη συμπαράστασή μας και τη στήριξη μας γιατί αυτά τα πλοία, τα μικρά, τα "δικά" μας, τα καθημερινά,  τα έχουν ανάγκη οι μικρές κοινωνίες μας.

   
 Από την ημέρα των Θεοφανείων. Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από την πλώρη του σκάφους από τον εφημέριο Αγκιστρίου αρχιμ. Ελευθέριο Κουμασίδη παρουσία του Δημάρχου Αγκιστρίου κ. Αθανασίου.


 Πολλές φορές  τα τελευταία χρόνια έχουμε ναυλώσει το σκάφος για εκδρομές  των σχολείων μας στην Παλαιά Επίδαυρο και  στα Μέθανα. Οι επόμενες φωτογραφίες είναι από την εκδρομή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στα Μέθανα την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016.

  





  Στο τιμόνι  του "Αγκίστρι Εξπρές" από  φέτος ένας δικός άνθρωπος ο κ. Μαρίνος Μπακόμητρος Κυψελιώτης στην καταγωγή.
    Ευχόμαστε στον ίδιο προσωπικά, και στο πλήρωμα του πλοίου καλά και ακύμαντα ταξίδια.