Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Γιορτάζει το Αγκίστρι τη Ζωοδόχο Πηγή του.


   Η απεργία των πλοίων δεν στάθηκε ικανή να εμποδίσει εκατοντάδες Αιγινήτες να ταξιδέψουν μέχρι το Αγκίστρι για το μεγάλο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Μεγαλοχώρι Αγκιστρίου.
    Ένα από τα μεγαλύτερα και παραδοσιακότερα θρησκευτικά πανηγύρια και μια κλασσική απόδραση - ευκαιρία για τους Αιγινήτες κάθε γενιάς η σημερινή μετάβαση στο Αγκίστρι.
    Το πλοίο "Αγκίστρι Εξπρές" με συχνά και συνεχή δρομολόγια κατόρθωσε να καλύψει  τη μεγάλη κίνηση της ημέρας. Ο καιρός επίσης συμμάχησε ώστε το μικρής διάρκειας ταξίδι να είναι ήσυχο και ακύμαντο
  Το φιλόξενο λιμάνι, οι καθαροί δρόμοι τα πρώτα χαμόγελα και τα καλωσορίσματα των ντόπιων είναι η πρώτη εικόνα, η πρώτη αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο, σε ένα νησί που οι άνθρωποι το αγαπούν και το προσέχουν. Το λιθόστρωτο, οι φρεσκοασβεστωμένες αυλές, οι  ευωδιές από τους ολάνθιστους κήπους γαι άλλη μια φορά υποδέχτηκαν  τους επισκέπτες προσκυνητές..
    Μετά από λίγα μέτρα ξεπροβάλει ο τρούλος της εκκλησιάς που δεσπόζει σε όλο τον οικισμό και στην κυριολεξία είναι πνιγμένος από τα άσπρα παλιά παραδοσιακά σπίτια  του οικισμού.  Ο ομώνυμος ναός βρίσκεται στο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού το Μεγαλοχώρι και είναι αφιερωμένος στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Εορτάζει καθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα, της Διακαινησίμου Εβδομάδος. Πλήθη πιστών συρρέουν στη χάρη της, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των Αιγινητών που διαπλέει μέχρι το Αγκίστρι για να πάρει μέρος στο πανηγύρι.
   
   Ο αρχιμανδρίτης π. Ελευθέριος Κουμασίδης, ακούραστος εφημέριος σε ρόλο  φιλόξενου οικοδεσπότη είχε από μέρες προετοιμάσει το ναό  που ήταν και πάλι με μεράκι και γούστο στολισμένος.
   Χθές το απόγευμα τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής με πολλούς ιερείς από την Αίγινα. Το θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριος της ενορίας Αιγινητών Αγίων Αίγινας π.Κωσταντίνος Σελλάς. Στον εσπερινό συμμετείχαν οι ιερείς: π. Φανούριος Μακαρατζής, π. Νεκτάριος Κουκούλης π. Βασίλειος Κυριακάκος, και οι διάκονοι π. Στυλιανός Κουτσούκος και π. Αναστάσιος Παπαγεωργίου.
   Ανήμερα της εορτής λειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π.Δαμασκηνός Μούρτζης, π. Σάββας Ζέρβας, π. Ελευθέριος Κουμασίδης, ο π.Νεκτάριος Κουκούλης και ο διάκονος π. Αναστάσιος Παπαγεωργίου. Το θείο λόγο εκφώνησε ο π. Σάββας Ζέρβας.
  Παρόντες ο Δήμαρχος Αγκιστρίου κ. Αθανασίου Ι. ο αντιδήμαρχος κ. Λογοθέτης Αν. η Δημοτική  Σύμβουλος κ. Άρτεμις Λαβούτα , οι φορείς και οι αρχές του νησιού.

 Λίγα στοιχεία για το ιστορικό  του ναού:
 
 Ο ναός κτίστηκε από τον κόπο και το μόχθο των Αγκιστριωτών το 1885 και παραμένει μέχρι σήμερα το στολίδι του νησιού. Γύρω η μικρή πλατεία, το μικρό μνημείο, τα δέντρα και τα μικρά μαγαζιά συνθέτουν μια γνήσια νησιώτικη πλατεία, στην οποία τη κεντρική θέση ή μάλλον το κέντρο της ζωής αποτελεί ο ναός. Όλα ξεκινούν από εδώ και όλα εδώ καταλήγουν.
  Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές το 1992 όταν πυρκαγιά κατέκαψε το  ξύλινο γυναικωνίτη. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία να ανακαινισθεί ο ναός και να  αναδειχθεί η αρχιτεκτονική αξία του καθώς και να συντηρηθούν οι όμορφες αγιογραφίες του. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το κτίσμα είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο και είναι οικοδομημένη από πωρόλιθο. Οι αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του είναι ναζαρινής νοοτροπίας και έχουν φιλοτεχνηθεί από τον αγιογράφο Ανδριανό Σταματιάδη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, στην οποία εκκλησιαστικά ανήκει το Αγκίστρι, κατά την περίοδο 2005 -06 έγιναν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του εσωτερικού του ναού και των φορητών εικόνων από το συντηρητή κ. Ηλία Παπαγεωργίου.
    Σήμερα ο ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Στο εξωτερικό του έχει αποκαλυφθεί η πέτρα, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από τον ακάματο εφημέριο του Αγκιστρίου τον αρχιμανδρίτη π. Ελευθέριο Κουμασίδη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει δεκατέσσερα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και διακονίας στο νησί. Χάρη στις δικές του προσπάθειες ολοκληρώθηκε ένα έργο της τάξεως των 102.000 ευρώ, ποσό το οποίο προήλθε από το κεράκι και το υστέρημα των ευλαβών κατοίκων του νησιού.