Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Του Αγίου Κωνσταντίνου τα βγάζουμε.........

  - Εσύ το ήξερες Χριστίνα μου ότι του Αγίου Κωσταντίνου τα βγάζουμε και  του Αγίου Δημητρίου τα βάζουμε; ( λέει έντρομη η Σάσα, Κατιάνα Μπαλανίκα, στη Χριστίνα , Άννα Παναγιωτοπούλου, επιστρέφοντας στο διαμέρισμα του Αντωνάκη που έχουν μπει  υποδυόμενες τις καθαρίστριες για να μη δώσουν δικαιώματα στην περίεργη γειτόνισσα Καίτη Κωσταντίνου)

   Η φράση και η εικόνα από  την άφθαστη κωμική σειρά του Mega: Ντόλτσε Βίτα, μας έδωσε την αφορμή για να θυμηθούμε μια  συνήθεια των παλαιών νοικοκυριών  που ήθελε  τα χειμωνιάτικα ρούχα να ανεβαίνουν στα πατάρια μαζί με τα χαλιά  του Αγίου Κωσταντίνου και να κατεβαίνουν  του Αγίου Δημητρίου. Κάτι ανάλογο γινόταν και με τις στολές  των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Για παράδειγμα στο ναυτικό έβγαζαν τη βαριά μπλε σκούρα στολή  και φορούσαν  τα άσπρα.
  Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει όχι μόνο  στα σπίτια και στις ενδυματολογικές συνήθειες μας αλλά και στο στρατό και αυτό οφείλεται  και στις κλιματολογικές αλλαγές  που έχουν οδηγήσει πολλούς να κυκλοφορούν με κοντομάνικα μέσα στο καταχείμωνο.

   Βέβαια εκείνες  τις εποχές που περιγράφουμε η γιορτή του Αγίου Κωσταντίνου ήταν και αργία  γιατί εόρταζε ο βασιλεύς Κωσταντίνος Γλύξμπουργκ. Με την κατάργηση της βασιλείας έπαψε και η αργία ωστόσο παρέμεινε ως μια μεγάλη εορτή γιατί πολλοί πρόεδροι Δημοκρατίας και κυρίως πρωθυπουργοί της χώρας είχαν  την ονομαστική τους εορτή. Τα τελευταία όμως χρόνια περάσαμε σε άλλους εορταστικούς αστερισμούς όπως του Αντώνη, του Γιωργάκη, του Αλέξη!!!