Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Διήμερο φιλοξενίας και ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Αίγινα.


  
  Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία  το διήμερο φιλοξενίας και ενημέρωσης 10 δημοσιογράφων στην Αίγινα. Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αίγινας κ. Δ.Μούρτζη και του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Α. κ. Γ. Ζορμπά  εκπροσωπήθηκαν οι εφημερίδες "Πρώτο Θέμα". "Καθημερινή" "Τα Νέα", "Η εφημερίδα των Συντακτών", "Ελεύθερος Τύπος"  και  τα sites protothema.gr, iefimerida.gr και ο ραδιοσταθμός vima.fm.  Σκοπός  του διημέρου η ενημέρωση των εκπροσώπων των μεγάλων εφημερίδων και sites  για  τα αξιοθέατα της Αίγινας, τα μνημεία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα δρώμενα, τα φεστιβάλ που διοργανώνονται αλλά  και  τα προβλήματα  που αντιμετωπίζει  το νησί, ώστε να υπάρχει μια συντονισμένη προβολή και ενημέρωση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
     Ψυχή  του  διημέρου ο δημοσιογράφος  κ. Γιάννης Προβής, Διευθυντής έκδοσης του Saronic Magazine, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της οργάνωσης.
    Οι καλεσμένοι δημοσιογράφοι το Σάββατο το πρωί επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και το χώρο της Κολώνας, περιηγήθηκαν στα σπίτια  των Νικολάου, Μόραλη, Δραγούμη, Μουσείο Καπράλου, Καζαντζάκη στα Πλακάκια και ακολούθως επισκέφθηκαν  το χωριό της Παχιοράχης και  του Ανιτσαίου. Κάνοντας  τη διαδρομή Ανιτσαίο - Πόρτες- Αγία Μαρίνα στάθμευσαν στην Αφαία, ενώ συνέχισαν την περιήγηση τους στην Παλιαχώρα, Άγιο Νεκτάριο και Πέρδικα. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή των κ. Γ. Καλόφωνου ιστορικού και του εκπαιδευτικού κ. Γ.Μπήτρου.
   Τη δεύτερη ημέρα, την Κυριακή μετά τη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου κ. Δ. Μούρτζη στο παλαιό Δημαρχείο, ακολούθησε ξενάγηση  στον Μητροπολιτικό ναό από τον εφημέριο π.Εμμανουήλ Γιαννούλη, περιήγηση  στο Κυβερνείο και στο Πύργο του Μάρκελου και επίσκεψη στο Λοαγραφικό  Μουσείο  της Αίγινας.
  Το κλιμάκιο των δημοσιογράφων αυτό το διήμερο συνόδευε η δημοσιογράφος  κ. Σίλα Αλεξίου, η εικαστικός κ. Βάσω Καλουδιώτη και φυσικά ο πρόεδρος  της ΚΕΔΑ κ. Γ. Ζορμπάς. Αρωγός στην προσπάθεια ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μούρτζης καθώς και οι κυρίες Ρούλα Σαράντου και Μάρθα Χαρτοφύλακα από την ΚΕΔΑ.
  Το διήμερο αυτό η Αίγινα είχε  την ευκαιρία να επιδείξει τις άγνωστες πλευρές  της  όπως την ομορφιά  των ορεινών περιοχών και οικισμών, το δάσος της Αφαίας, τμήματα της αρχαίας και νεότερης ιστορίας αλλά και της λαογραφίας και του σύγχρονου πολιτισμού  της. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους επισκέπτες δημοσιογράφους οι αναφορές  στους σφουγγαράδες  της Αίγινας και στην αναθέρμανση της κτηνοτροφίας και των προιόντων  της που παρασκευάζουν με σύγχρονο τρόπο νέοι Αιγινήτες  καθώς και ο πλούτος  των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου.
   Πολλοί  εξ αυτών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μουσικό πρόγραμμα του Πάνου Μουζουράκη το βράδυ του Σαββάτου στο "Πάντα Ρει" καθώς και να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με  τον Μάριο Φραγκούλη και τη Δήμητρα Γαλάνη συνειδητοποιώντας πως η Αίγινα σήμερα εξακολουθεί να συγκεντρώνει επώνυμους και ανθρώπους της τέχνης  οι οποίοι διατηρούν στο νησί παραθεριστικές κατοικίες.