Δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κάποιος γιατί η Αγία Μαρίνα προσέλκυσε από πολύ νωρίς τα βλέμματα και το ενδιαφέρον τόσων επισκεπτών. Αρκεί να ρίξει μια ματιά σε παλιές καρτ- ποστάλ και εικόνες της περιοχής όπως αποτυπώνονται με το μοναδικό συνδυασμό του γαλάζιου της θάλασσας και του πράσινου του πευκοδάσους. Εικόνες που μας έρχονται από τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70 πριν αρχίσει η τρελή κούρσα της ανοικοδόμησης και της τουριστικής ανάπτυξης.
Πριν από αυτές πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μαρτυρούν έναν τόπο στην κυριολεξία παρθένο, όπου δεν υπάρχουν κτίσματα παρά μόνο το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στην άκρη του κόλπου και κάποιοι χωρικοί να ανεβάζουν με γαιδουράκια τους λιγοστούς τουρίστες από κάποιο πλοιάριο προς το ναό της Αφαίας. Αυτοί οι λιγοστοί ήταν διάσημοι επισκέπτες όπως η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέηλορ ή η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ.
Η μεγαλύτερη αμμουδερή σε μήκος παραλία του νησιού προσέλκυσε χιλιάδες επισκεπτών τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα την αλματώδη ανάπτυξη της περιοχής με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κάθε είδους από σουβενίρ έως ταβέρνες καφετέριες και νυχτερινά club.Μικρά καραβάκια (Έλενα, Εριέττα, Μιχαήλ, κ.αλ.) συνέδεαν τον Πειραιά με την Αγία Μαρίνα με αποτέλεσμα τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα η Αγία Μαρίνα να είναι ο απόλυτος προορισμός για μια ημερήσια εκδρομή.
Μέχρι που τα πράγματα άλλαξαν. Όλοι γνωρίζουμε τους λόγους και τις αιτίες του οικονομικού μαρασμού που ακολούθησε. Σήμερα γίνονται σοβαρές προσπάθειες και οι προσφερόμενες υπηρεσίες έχουν κατά πολύ βελτιωθεί. Θαλάσσια συγκοινωνία υπάρχει και ελπίζουμε να συνεχιστεί. Και μην ξεχνάμε πως είναι η μοναδική παραλία του νησιού που κάθε χρόνο εξασφαλίζει την πολυπόθητη γαλάζια σημαία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου αλλά πλέον ένας δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος έχει αναλάβει δράση για να αναδειχθεί ο τόπος και οι ομορφιές του.
Η Αγία Μαρίνα εξακολουθεί να γοητεύει και να προσφέρεται για διακοπές επιπέδου καθώς συνδυάζει το πευκοδάσος και την καθαρή αναοιχτή θάλασσα προς το πέλαγος. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιεί πολλές καθημερινές αποδράσεις προς τα κοντινά μνημεία ή αξιοθέατα. Να θυμίσουμε ότι μέσα στο πευκοδάσος υπάρχει ο σπουδαίος ναός της Αφαίας και το Μουσείο αλλά και το ακμαίο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, ενώ σε κοντινές αποστάσεις είναι η Παλιαχώρα της Αίγινας, ο Άγιος Νεκτάριος και το ψαροχώρι της Βαγίας.
Οι πανέμορφες φωτογραφίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από το μοναδικό αρχείο του εκπαιδευτικού κ. Νεκτάριου Κουκούλη, το αρχείο του αείμνηστου Γρηγόρη Συριώτη και τις κατά καιρούς αναρτήσεις στο fb παλαιών φωτογραφιών της κ. Α. Χαρτοφύλακα - Λεούση.