Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ιούνιος, μήνας της δίαιτας, των εξετάσεων αλλά και θεριστής ή κερασάρης

   Καλό μήνα σε όλους μας και καλό καλοκαίρι μια που επίσημα πλέον από σήμερα έχουμε καλοκαίρι. και αυτό είναι ολοφάνερο μια που ο Ιούνιος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες ημέρες και μικρότερες νύχτες.
    Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί μικρές αλλαγές στη ζωή μας. Όπως να αποφασίσουμε να κάνουμε δίαιτα  γιατί οι παραλίες περιμένουν και τα καλοκαιρινά ρούχα να μην μας χωράνε. Άλλωστε η πασχαλινή κραιπάλη ένα μήνα πριν μας φόρτωσε με... περιττά κιλά.
   Για τους μαθητές ο Ιούνιος είναι ο μέγας εξεταστής γιατί είναι ταυτισμένος με απολυτήριες - προαγωγικές - γενικές εξετάσεις, Είναι ωστόσο και ο μήνας των μεγάλων αποχαιρετισμών  της  μαθητικής ζωής. Πόσοι μαθητές θα αλλάξουν στέγη από Δημοτικό σε Γυμνάσιο  και από Γυμνάσιο σε Λύκειο και από Λύκειο σε Ανώτατες Σχολές;
      Όμως ας σημειώσουμε και τα ευχάριστα.
    Ο μήνας  όπου πολλοί κάνουν το πρώτο τους μπάνιο και οργανώνονται  για τις επερχόμενες διακοπές.
     Ο μήνας που τελειώνει η πολύ δουλειά και αρχίζει η περίοδος της ξεγνοιασιάς.
     Ο μήνας που όλοι ονειρεύονται διακοπές,  σε παραλίες με  φραπεδιές κάτω από ομπρέλες.
    Ο μήνας που γίνονται σχέδια, φρεσκάρονται τα καλοκαιρινά, που κάποια από αυτά μπορεί και να μην "μπαίνουν" άρα ο μήνας που αποφασίζονται  και οι μεγάλες δίαιτες.
     Ο μήνας που φέρνει στο προσκήνιο τα μαγιώ, τα βατραχοπέδιλα και τα μπρατσάκια..
    Ο μήνας που τα σχολεία  τελειώνουν αλλά και ο μήνας  της μεγάλης αγωνίας για τα αποτελέσματα των εξετάσεων..... κάθε είδους!!!
     Παλαιότερα  ο Ιούνιος ήταν ο μήνας του θερισμού και της συγκομιδής πολλών προϊόντων κυρίως φρούτων από τα δέντρα. Άρα  ένας μήνας  που  είχε πολύ δουλειά κάτω από  τον ήλιο αλλά και που σηματοδοτούσε  τις επόμενες  αγροτικές δουλειές  όπως το αλώνισμα.
     Σήμερα ο  Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τραπεζάκια έξω λοιπόν, φρεσκοασβεστωμένες αυλές και δρομάκια με μπουκαμβίλιες ολάνθιστες και γεράνια υπερφορτωμένα με λουλούδια.
    
   Για  το λαογραφικό μέρος  του θέματος να θυμηθούμε ότι ο Ιούνιος πήρε το όνομα του από την Ήρα τη γυναίκα του Δία που στα λατινικά ονομάζεται Juno. Στην Ελλάδα ο Ιούνιος έχει ταυτιστεί με το ξεκίνημα πολλών και κοπιαστικών αγροτικών εργασιών. Στα Γρεβενά τον αποκαλούν κερασάρη επειδή μαζεύουν το κεράσι, ενώ στις νοτιότερες περιοχές και στα νησιά ονομάζεται Θεριστής.
   Μη ξεχνάμε ότι τούτο το μήνα έχουμε ένα μεγάλο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ενώ στις 24 εορτάζει ο Αη - Γιάννης όπου σε πολλά μέρη ακόμα της πατρίδας μας ανάβουν τις γνωστές φωτιές.Τέλος γιορτάζουν ο Πέτρος και ο Παύλος στις 30 του μήνα.