Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Το μοναστήρι του Αγίου Χριστοφόρου στην πόλη της Αίγινας.



    Πανηγυρίζει σήμερα  ένα από τα πιό αγαπημένα μοναστήρια  πολλών Αιγινητών, αυτό του Αγίου Χριστοφόρου  που  βρίσκεται στο άκρο της πόλεως , στην θέση Αγία Παρασκευή. 
     Ιδρύθηκε το 1946 από την μακαριστή πρώτη Καθηγουμένη Συγκλητική Δουρατσινού, προερχόμενη από την  Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης. Ο Ναός του Αγίου Χριστοφόρου κτίσθηκε μεταξύ των  ετών    1957 έως  1960. Τα  εγκαίνια του τελέστηκαν την Κυριακή 11 Ιουνίου του 1961, από τον μητροπολίτη Ύδρας Προκόπιο. Από το έτος 1965 η Ιερά Μονή κατέχει ως πολύτιμο θησαυρό μέρος των ιερών λειψάνων του προστάτη της Αγίου Χριστοφόρου.
   Ο αριθμός των μοναζουσών σήμερα ανέρχεται σε τρεις. Ζουν κοινοβιακώς, βάσει καταστατικού αναλόγου προς τούς κανονισμούς των αγιορείτικων κοινοβίων. Ευσχημόνως τελούνται οι ιερές ακολουθίες του νυχθημέρου, τα διακονήματα, τα εργόχειρα, η μελέτη προς πνευματικόν καταρτισμό, το έργον της φιλανθρωπίας. Της αδελφότητας ηγείται η Καθηγουμένη Δωροθέη.
     Το μοναστήρι διαθέτει μετόχι  στην  περιοχή του Μεσαγρού το οποίο είναι αφιερωμένο  στην Αγία Άννα.

     Για  πολλά  χρόνια  πνευματικός  της  Μονής διετέλεσε ο αείμνηστος π. Γεώργιος Κρητικός.

  Το μοναστήρι πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο στις 9 Μαΐου ( Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου)  και στις 8 Σεπτεμβρίου (Γεννέσιον Θεοτόκου).