Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

"Η αρχιτεκτονική του Τουρισμού" στην Αγία Μαρίνα.

Δεκαετία  1960. Τα πρώτα ξενοδοχεία προβάλλουν ανάμεσα στα πεύκα της Αγίας Μαρίνας που τότε είναι ακόμα ένα μικρό ψαροχώρι με λιγοστά σπίτια και το λευκό εκκλησάκι στην άκρη της αμμουδιάς. Γρήγορα η μεγάλη παραλία και ο ναός της Αφαίας γίνονται ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός για επώνυμους και ανώνυμους επισκέπτες. Διάσημοι συγγραφείς  περπατούν το μονοπάτι προς την Αφαία, αστέρες  του αμερικάνικου κινηματογράφου αλλά και απλοί Αθηναίοι και Πειραιώτες επιβιβάζονται στο ΕΡΙΕΤΤΑ και στο ΕΛΕΝΑ για μια  ημερήσια απόδραση στην Αγία Μαρίνα.

Ο  τουρισμός ξεκινά στην Αίγινα πρώτα στην Αγία Μαρίνα και η ανάπτυξη  της περιοχής κτυπά καμπανάκι. Πέρα από τα ξενοδοχεία πολλοί ντόπιοι αρχίζουν να κτίζουν ενοικιαζόμενα και πολύ γρήγορα ο μικρός οικισμός μετατρέπεται σε μια κανονική λουτρόπολη που τη δεκαετία του '70 γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση.

Η  Αγία Μαρίνα γνωρίζει μια ανοικοδόμηση που σήμερα από πολλούς δέχεται ισχυρή και όχι αδικαιολόγητη κριτική. Όμως ανάμεσα στα σπίτια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία στέκουν αγέρωχα ακόμα εκείνα  τα πρώτα ξενοδοχεία που έχουν τη δική  τους  ιστορία.

Είναι  το "ΑΠΟΛΛΩΝ", το "ΑΡΓΩ", το "ΑΝΑΤΟΛΗ" στην ανατολική πλευρά  του νέου λιμανιού. 
Η ιδέα  να ασχοληθούμε με αυτά, να τα γνωρίσουμε και κυρίως να δούμε  την αρχιτεκτονική τους που απηχεί τις τάσεις και τις αντιλήψεις της εποχής εκείνης (1960 -1970) με καθαρές επιρροές από άλλες χώρες, ιδίως την Ισπανία, ήταν του αρχιτέκτονα - μηχανικού κ. Αναστάση Παπαδάκη, ο οποίος επί δύο ώρες το απόγευμα  της Τετάρτης 11/9 στο χώρο δίπλα στα εκδοτήρια, ανέπτυξε το θέμα  αυτό, θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί στην Πτυχειακή του εργασία η οποία και έχει δημοσιευτεί.

Οι πληροφορίες πολλές, αρκετά ενδιαφέρουσες  και πρωτότυπες αλλά και απρόσμενες κράτησαν το ενδιαφέρον των μελών της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς επί δίωρο με πολλές ερωτήσεις αλλά και αναφορές  και σε άλλα ξενοδοχεία και κτίρια αυτής της περιόδου στην υπόλοιπη Αίγινα.
Από τη συζήτηση δεν ξέφυγε το γνωστό σκοτεινό κουφάρι του ξενοδοχείου στην άκρη της αμμουδιάς  το Aegina Maris στην Πέρδικα, τα παλιά ξενοδοχεία  της πόλης  της Αίγινας.
Τελικά  τίποτε  δεν έχει χαθεί! Εκεί που δεν το περιμένεις κρύβεται ένας θησαυρός  που αξίζει να εξερευνηθεί, να μελετηθεί και να προβληθεί.
Η Αγία Μαρίνα κρύβει πολλές εκπλήξεις πέρα από την αμμουδιά και τον ίσκιο των πεύκων.