Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Η "Αφαία από την Κρήτη ως την Αίγινα" Ο μύθος, η ιστορία, το μνημείο τα γλυπτά.

  
Μια εξαιρετική ομιλία - παρουσίαση για την "Αφαία" είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλοί Αιγινήτες και φίλοι του νησιού, άνθρωποι των γραμμάτων, εκπαιδευτικοί και άνθρωποι με γενικότερα ενδιαφέροντα, χθες Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Ο  Σύλλογος Γυναικών Αίγινας είχε  την ιδέα να προσκαλέσει την δρ.  Ελένη Δρακάκη με καταγωγή από την Αίγινα και να αναπτύξει το θέμα: "Η λατρεία της Αφαίας από την Κρήτη στην Αίγινα. Γραπτές μαρτυρίες και υλικά κατάλοιπα"

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στο μύθο της «Αφαίας» αλλά και σε όλα εκείνα τα πρόσωπα και τα γεγονότα που σχετίζονται με τη θεότητα. Ιδιαίτερη αναφορά στους Τρωικούς Πολέμους! Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ακροατές άκουσαν για τον πρώτο Τρωικό πόλεμο που κήρυξε ο Ηρακλής!

Σημαντικές επίσης και οι πληροφορίες για το κτίριο  του ναού και τα παράπλευρα κτίσματα καθώς και για τη θέση  του στο Σαρωνικό κόλπο, τη σχέση της αρχαίας Αίγινας με την Αθήνα και το ρόλο που διεδραμάτισε γενικότερα στην αρχαία Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την ομιλήτρια για  τα γλυπτά  της Αφαίας που φυλάσσονται στο Μόναχο της Γερμανίας.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φλώρα Αλυφαντή και χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος  και η πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη. Παρόντες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο αρχ. Επόπτης π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, η πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Ανθή Γελαδάκη, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων