Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Τα "ακιδογραφήματα" στην Παλαιά Χώρα, η πειρατεία και τα δεινά αιώνων, στην εκδήλωση της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Τα  "ακιδογραφήματα" που συναντάμε  στην Παλαιά Χώρα σε τοίχους εκκλησιών και όχι μόνο, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Ομιλητής της εκδήλωσης ο φιλόλογος - συγγραφέας κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια αλλά και στη σημασία των επιγραφών αυτών που ανήκουν σε ανώνυμους κατοίκους της περιοχής, ιστορικά καλύπτουν τα χρόνια κατοίκησης του λόφου και αναφέρονται είτε σε ιστορικά γεγονότα είτε στα δεινά  που υπέστη ο τόπος από τις επιδρομές, τις λεηλασίες και τις σφαγές.

Ανορθόγραφα χαράγματα τα περισσότερα από αυτά μαρτυρούν την καθημερινότητα αλλά και τα προβλήματα των ανθρώπων, το βιοτικό επίπεδο και τις ανάγκες τους. Ο ομιλητής αναρωτήθηκε αν υπάρχουν κάποια από αυτά ακόμα και παρότρυνε τα μέλη της Ομάδας στην καταγραφή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεγάλο θέμα της πειρατείας που μάστιζε επί αιώνες τα ελληνικά νησιά και στην παρουσία ακόμα και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Αίγινα.

Ακολούθησε συζήτηση κατά  την οποία  τοποθετήθηκαν ο αρχιερατικός επίτροπος Αίγινας π. Νικόλαος Γαρυφάλλου, ο αρχιτέκτων - μηχανικός κ. Ιωάννης Δέδες, ο νομικός κ. Ιωάννης Χαρτοφύλακας και ο πρόεδρος της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Καλόφωνος.

Ένας αξιοσημείωτος αριθμός θεατών παρακολούθησε την εκδήλωση ανάμεσα τους  ο π. Νικόλαος Γαρυφάλλου,  η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαίρη Κουκούλη, ο πρόεδρος της Δημ. Βιβλιοθήκης κ. Γ. Καλόφωνος πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων όπως η κ. Φλώρα Αλυφαντή και η κ. Βίλμα Σινάνογλου, εκπαιδευτικοί ανάμεσα  τους ο πρώην Λυκειάρχης κ. Βολιώτης.