Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

"Το καντήλι" από τη Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αίγινας


   Η  Θεατρική Ομάδα του 2ου  Γυμνασίου Αίγινας  παρουσιάζει  το έργο  της  Β.Καρακατσάνη: «Το καντήλι», σήμερα Κυριακή 1η Ιουνίου και ώρα 20.30 μ. μ.  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου στην Κυψέλη.   Το έργο συνοδεύει με ζωντανή μουσική η ορχήστρα των μαθητών του σχολείου.
   Το Θεατρικό αυτό έργο που μπορεί να παραξενεύει αρχικά με τον τίτλο του  μιλά  για τους ήρωες χωρίς να τους παρουσιάζει στη σκηνή. Η παρουσία των ηρώων  είναι διάχυτη από  την αρχή ως το τέλος του έργου. Είναι παρόντες αλλά δεν τους βλέπουμε. Αν κάτι όμως διαφοροποιεί αυτό το έργο από παρόμοιά του, είναι το γεγονός ότι η Επανάσταση και ο πόλεμος εδώ είναι γυναικεία υπόθεση και όχι αντρική. Σε αυτό το έργο οι ήρωες είναι οι γυναίκες....
   Πρόκειται για γυναίκες άγνωστες, καθημερινές, που τα ονόματά  τους δεν τα κατέγραψε η ιστορία στα επίσημα σημειωματάριά της, αλλά η συμβολή τους ήταν καίρια και αποφασιστική. Γυναίκες που έδρασαν σιωπηλά και αθόρυβα ετοιμάζοντας, κλεισμένες μέσα στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους, λάβαρα, σημαίες, φορεσιές και πυρομαχικά  του αγώνα. Γυναίκες που άναβαν το καντήλι καθημερινά και προσεύχονταν  και εύχονταν  για τους άνδρες, τα παιδιά, τα αδέλφια τους. Γυναίκες που νανούριζαν τα παιδιά  τους και εύχονταν να τα δουν αγωνιστές και ελεύθερους. Γυναίκες που το ελεύθερο Ελληνικό κράτος τις ξέχασε και διαπραγματεύθηκε ελεεινά μαζί τους μια μικρή σύνταξη.
    Η υπόθεση του έργου μας μεταφέρει στα χρόνια  της Τουρκοκρατίας. Σε ένα  χωριό μια μάνα ανάβει νύχτα μέρα το καντήλι για  το γιό της που ανέβηκε στο βουνό και πολεμά τους Τούρκους. Παράλληλα έχει να φροντίσει  και τις τρεις κόρες της  και να διαφεντέψει το σπιτικό της  κάτι που την καθιστά εκ των πραγμάτων σκληρή και δύστροπη.
   Η παράσταση παρουσιάζεται στα πλαίσια  των πολιτιστικών προγραμμάτων  του σχολείου.