Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Το Γενικό Λύκειο Αίγινας αποχαιρετά την καθηγήτρια Σοφία Μηλιώτη



Αποχαιρετισμός στη συνάδελφο Σοφία Μηλιώτη
Είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς να συμβιβαστούμε με το γεγονός  ότι με την καινούργια σχολική χρονιά, η καλή μας φίλη και συνάδελφος, η λαμπρή φιλόλογος Σοφία Μηλιώτη δεν θα είναι πια κοντά μας.
Η  Σοφία, με το χαμόγελο, την αισιοδοξία και την εμπειρία της υπήρξε στήριγμα για εμάς, παλαιότερους και νεότερους, κάνοντας τη δύσκολη επαγγελματική και προσωπική καθημερινότητά μας ομορφότερη. Όσοι την γνωρίζαμε προσωπικά, σίγουρα μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι, παρά τα δικά της ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας, βρισκόταν  πάντα δίπλα στον καθένα από εμάς με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό,  μεταδίδοντάς μας αυτό το μοναδικό κίνητρο που είναι απαραίτητο για τη ζωή, την αγωνιστικότητα.
Μας είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι η Σοφία δεν θα επιστρέψει στο σχολείο. Η Σοφία  αγαπήθηκε από τους μαθητές της, όσο κανένας από εμάς, και αυτό ίσως γιατί ως εκπαιδευτικός εφάρμοσε αυθόρμητα κάτι που για όλους μας πρέπει να  είναι δίδαγμα: τους είδε όλους σαν δικά της παιδιά. Αφιέρωνε αμέτρητο χρόνο για να βοηθήσει τους μαθητές της για τις εξετάσεις, οργάνωνε εκπαιδευτικά ταξίδια με τα παιδιά και δεν φοβήθηκε να εμπλέξει τη ζωή της με τη δική τους, διότι τα αγάπησε και την αγάπησαν.
Ξέρουμε ότι για εμάς και ιδιαίτερα για την οικογένειά της ο συμβιβασμός με την  απώλεια είναι δύσκολος. Αν σκεφτούμε όμως  ότι σε αυτήν τη ζωή, που τελειώνει για όλους, αυτό που μας χαρακτηρίζει και μας εξυψώνει είναι το έργο που αφήνουμε και οι δεσμοί που δημιουργούμε. Μακάρι όλοι να ζήσουμε μια ζωή σαν της Σοφίας.
Η Σοφία έδωσε και πήρε πολλή αγάπη, προσέφερε στήριξη, διαμόρφωσε χαρακτήρες και έπλασε σωστούς και ηθικούς ανθρώπους. Μπορεί ως φυσική παρουσία να  μας λείψει, θα είναι όμως πάντα ζωντανή στις καρδιές των παιδιών που βοήθησε, αλλά και στις δικές μας, που είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε μαζί της. Θα μας δίνει δύναμη και στήριξη  στα προσωπικά μας προβλήματα, όπως έκανε πάντα.
Ως  ελάχιστο φόρο τιμής για το έργο της και την προσφορά της, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αίγινας αποφάσισε να μετονομάσει  με ειδική τελετή την αίθουσα Ανθρωπιστικών και Φιλολογικών Σπουδών του σχολείου μας σε αίθουσα « ΣΟΦΙΑ ΜΗΛΙΩΤΗ»
Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας Σοφία
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αίγινας