Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Οι Τούρκοι κτίζουν το σπίτι του Αγίου Νεκταρίου στη Σηλυβρία
Το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Νεκτάριος Κεφαλάς στη Σηλυβρία έχει γκρεμιστεί. Το οικόπεδο σήμερα ανήκει στο Δήμο, ο οποίος δεσμεύτηκε επίσημα για την έναρξη των  εργασιών  ανοικοδόμησης του σπιτιού, στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Σηλυβρία την Κυριακή 9 Νοεμβρίου σχετικά αναφέρει  η ιστοσελίδα dogma.gr  και παραθέτουμε το απόσπασμα και τις σχετικές φωτογραφίες.

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
   Από  το  site dogma.gr

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τελέστηκε την ημέρα της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού, πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην γενέτειρά του, στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.
Η πρωτοβουλία για το λειτουργικό γεγονός ανήκει στον νέο Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, ο οποίος έλαβε την σχετική άδεια από τις τοπικές αρχές και έτσι  προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στο βυζαντινό υδραγωγείο (Kilise Sarnıcı) που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του ιστορικού βυζαντινού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, γνωστού ως του Αλεξίου του Απόκαυκου.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας έγινε και η ευλόγηση των κολλύβων του Αγίου, τα οποία επιμελήθηκε ο αγιορείτης μοναχός Νικόλαος Διονυσιάτης. 
Έψαλε χορός ψαλτών υπό την διεύθυνση του Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ. 
Σε χίλιους περίπου υπολογίζονται οι προσκυνητές, απόγονοι των Σηλυβριανών, Επιβατινών και Ανατολικιοθρακιωτών γενικότερα, που κατέκλυσαν την περιοχή προκειμένου να συμμετάσχουν στο ιστορικό αυτό γεγονός, αν και τα τουρκικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό σε 2000. 
Ο Δήμος Σηλυβρίας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα κι έτσι όλο το πρόγραμμα της ημέρας κύλησε ομαλά. 

Μετά την Θ. Λειτουργία ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο Δήμαρχος της Σηλυβρίας και οι εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, μετέβησαν στον χώρο που ήταν  το πατρικό σπίτι του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο δυστυχώς κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες και παραμένει οικόπεδο, το οποίο ανήκει στον Δήμο. Πρόθεση του Δήμου είναι η ανοικοδόμησή του και η χρήση του ως πολιτιστικού κέντρου Τούρκων και Ελλήνων. 
Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε κεντρική πλατεία, στο τέλος του οποίου ο Τούρκος Δήμαρχος Σηλυβρίας και ο Μητροπολίτης Μάξιμος άφησαν δύο περιστέρια, σε ένδειξη ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο λαών. 
Οι Τούρκοι της Σηλυβρίας υποδέχθηκαν θερμά τους Έλληνες προσκυνητές, οι οποίοι ήσαν συγκινημένοι από τις ιστορικές στιγμές που έζησαν χθες και σήμερα στην Σηλυβρία. 
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου: Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος και Κυδωνιών Αθηναγόρας, καθώς και Ρωμιοί της Πόλης.