Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Οι Κυκλάδες αποχαιρέτισαν το "Ιθάκη" τους.



    Ένας δύσκολος αποχαιρετισμός για τα Κυκλαδονήσια φέτος τον Οκτώβριο. Οι νησιώτες αποχαιρέτισαν με δάκρυα στα μάτια ένα πλοίο που για 14 ολόκληρα χρόνια στάθηκε σύντροφος και καθημερινός εργάτης αψηφώντας μποφόρ και δύσκολες θάλασσες. Οι κάτοικοι της Μυκόνου, της Τήνου, της Σύρου δέθηκαν ιδιαίτερα με το "ΙΘΑΚΗ" γιατί ήταν αυτό που τους χειμερινούς μήνες τους κράταγε σε συνεχή επικοινωνία και σύνδεση με τον Πειραιά. Σε κάθε λιμάνι εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές ανάμεσα στο πλήρωμα και τους νησιώτες, ενώ το διαδίκτυο κατακλύστηκε από δημοσιεύματα - αναμνήσεις, εντυπώσεις, ευχές αλλά  και φωτογραφίες από την πορεία του πλοίου από το 2000  μέχρι σήμερα.
    Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του κ. Ν. Δημητριάδη ,δόκιμου πλοίαρχου.
"Κλαίνε οι ουρανοί στην Σύρο. Η βροχή δεν σταματά. Το Ιθάκη τους φεύγει. Ένα μακρινό ταξίδι ξεκινάει και νέες θάλασσες ανοίγονται. 14 χρόνια συνεχούς εξυπηρέτησης. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια επιβάτες περπάτησαν στα καταστρώματά σου. Και αυτό γιατί φρόντισες να είσαι συνεπές και αξιόπιστο βαπόρι. Προσέφερες τις καλύτερες υπηρεσίες στους επιβάτες σου. Ήσουν η νέα τάξη πραγμάτων και έφερες την ανατροπή πάνω στην αλλαγή της χιλιετηρίδας.
Ιθάκη μας, τα πληρώματά σου σε είχαν σαν σπιτικό. Τους έδωσες στέγη και ψωμί. Σε πρόσεχαν σαν το δικό τους σπίτι κι ας ήσουν ένα βαπόρι. Ένιωθαν οτι εκεί μέσα βρίσκουν το καταφύγιο. Και εσύ δεν τους πρόδωσες ποτέ. Δεν έδωσες αφορμή για τίποτα και ακόμη και σήμερα κρατάς λευκό “ποινικό” μητρώο! Μα πόσοι και πόσοι καπεταναίοι πέρασαν από τις βαρδιόλες σου!
Ο καπτα Ηλίας όμως σήμερα σε αποχαιρετά και μαζί σου αποχαιρετά τα αγαπημένα σου νησιά. Από την Μύκονο και την Τήνο, στην Ερμούπολη, την αρχόντισσα των Κυκλάδων. Η Σύρος αποχαιρετά μαζί με εσένα και τον Καπετάνιο της, το θρέμμα της. Ένα ένα τα χωριά της Σύρου θα ακούσουν για τελευταία φορά την μπουρού να ηχεί στα σοκάκια. Την μπουρού που 14 χρόνια τώρα συντροφεύει τις Κυκλάδες.
Ο Άγιος Δημήτριος, παραμονή της πάνδημης εορτής του ναού, θα χτυπήσει και θα χαιρετήσει για τελευταία φορά το σκαρί σου. Οι καμπάνες θα ηχήσουν χαρμόσυνα, όμως ξέρεις οτι είναι ένα στενάχωρο γεγονός.
Blue Star Ithaki, μαζί ταξιδέψαμε πολλές φορές. Από τον Πειραιά στη Σύρο, από την Σύρο για την Τήνο, την Μύκονο και τον Πειραιά. Δεν μπορώ να λησμονήσω κανένα ταξίδι μας.
Θα νοσταλγώ τις βαρδιόλες σου. Τις πολυθρόνες που χάζευα την πλώρη σου και τα κύματα μου κρατούσαν συντροφιά στο ταξίδι ως τον Πειραιά ή την Σύρο. Από σήμερα όλα αυτά θα γραφτούν στο δικό σου βιβλίο. Την κάθε μπίντα, το κάθε λιμάνι, τον κάθε φάρο που παράλλαξες. Από σήμερα όλοι εμείς σου ευχόμαστε καλή συνέχεια και κάνε μας υπερήφανους.
Οι άνθρωποι κάνουν τα βαπόρια, είπε ο Καπετάνιος σου. Και έτσι είναι. Μαζί με τους ανθρώπους σου έχτισες μία ολόκληρη ιστορία γύρω από το όνομά σου. Έφευγες και σε αναζητούσαν όλοι. “Μα που είναι το Ιθάκη;”, λέγανε. Και μόλις γυρνούσες ξέρανε οτι δεν τους ξέχασες και είσαι και πάλι εδώ. Και τα αδερφά σου όμως συνέχιζαν το έργο σου, επάξια. Δεν υστερούσαν σε τίποτα φυσικά! Η ίδια πετυχημένη συνταγή. Ευλογημένα πλοία όλα! Δεν τα λέω εγώ τα λόγια αυτά Ιθάκη μου, ο Καπετάνιος σου!
Ο καθένας σήμερα σε αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο. Οι 545 επιβάτες σου στο τελευταίο αυτό δρομολόγιο από τον Πειραιά. Όλοι θα είναι παρόν στο σημερινό σου ταξίδι. Για να σου πουν ένα μικρό ευχαριστώ μπροστά στην προσφορά σου τόσα χρόνια. Όμως πιο πολύ απ’ όλους μας θα σε αποχαιρετίσει ο Καπετάνιος σου. Μόνο εκείνος ξέρει πόσο πολύ σε είχε σαν το δικό του παιδί! Ο καπτα Ηλίας σήμερα θα σφυρίξει για τελευταία φορά στα λιμάνια της Μυκόνου, της Τήνου και της Σύρου. Κι εμείς από κάτω θα σας πούμε καλό ταξίδι.
Οι σειρές νιώθω οτι στερεύουν και έχω τόσα να σου πω. Αλλά μην σε κουράσω, ήρθε η ώρα να σε αποχαιρετίσω. Ήρθε η ώρα να σε ευχαριστήσω για ότι προσέφερες, πρωτίστως στους επιβάτες σου και τους νησιώτες και μετά σε μένα. Τόσο σε γνώσεις αλλά και εμπειρίες. Να ευχαριστήσω και όλους όσους βρήκαν στέγη σε σένα και μου μεταλαμπάδευσαν γνώση και εμπειρία. Τον καπτα Ηλία, τον καπτα Αγάπιο, τον καπτα Γιώργο, τον καπτα Μάνθο, τον καπτα Βαγγέλη, τον καπτα Μανώλη, τον καπτα Σπύρο και όλους μα όλους όσους πέρασαν από την γέφυρά σου.
Βάλε πλώρη και πήγαινε στο καλό Ιθάκη μου. Ο Άγιος Νικόλαος πάντα μαζί σου!
Blue Star Ithaki σε ευχαριστούμε."