Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τα Θεοφάνεια στην πόλη των Σφουγγαράδων

  Εξακολουθούμε να προβάλουμε όμορφες στιγμές από την ημέρα των Θεοφανείων. Και σειρά έχει μια πόλη που τόσο έχει σχέση με την Αίγινα. Το Τάρπον Σπρινγκ, η πόλη των σφουγγαράδων στη Φλόριδα της Αμερικής. Εκεί που ακόμα κάποιοι μακρινοί πατριώτες αλιεύουν σφουγγράρια, τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη  του Τιμίου Σταυρού.
   Στα πέρατα του κόσμου οι Έλληνες συνεχίζουν την παράδοση και κρατούν άσβεστη τη φλόγα  της Ορθοδοξίας.

Διαβάζουμε λοιπόν σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες ότι:

" Το Ελληνικό Χωριό της Φλόριδας, "έβαλε" τα γιορτινά του για να γιορτάσει τα Θεοφάνεια. Ο ιστορικός ιερός ναός του Αγ. Νικολάου, όπου τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, ήταν κατάμεστος από πιστούς ομογενείς της περιοχής, αλλά και από άλλες πολιτείες.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία γύρω από το ναό, που κατέληξε στο γειτονικό Σπρινγκς Μπάγιου, όπου έγινε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Πριν από τη Θεία Λειτουργία τιμήθηκε από το Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς, ο διάσημος Ελληνοαμερικανός χειρουργός, ειδικός στις μεταμοσχεύσεις, Ανδρέας Τζάκης, από το Μαϊάμι. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος της πόλης Ντέιβιτσι Άρτσι και ο ομογενής αντιδήμαρχος Κρις Αλαχούζος.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης Νικήτας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τάρπον Σπρινγκς, συνοδευόμενος από ιερείς, ευλόγησε και αγίασε τα καΐκια στην παραλία της Λεωφόρου Δωδεκανήσου της πόλης, και τα πολλά ελληνικά καταστήματα. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο ομοσπονδιακός βουλευτής, Γκας Μπιλιράκης και ο Κρις Αλαχούζος.
Στην Αστόρια
Ο ιερός ναός των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης πλημμύρισε από πιστούς, οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη και ευλάβεια την Θεία Λειτουργία. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Ποταμό "Ιστ", όπου ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νεκτάριος Ζαφειρόπουλος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων.