Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εορτάζει.

    Σάββατο χθες  11 Ιουνίου του Αποστόλου Βαρθολομαίου, ημέρα  που είχε την ονομαστική του εορτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθλολομαίος, λίγες μέρες πριν την έναρξη των εργασιών  της Πανορθοδόξου Συνόδου στην Κρήτη.
    Σε αυτές  τις τόσο ιδιαίτερες στιγμές  για την ενότητα της Ορθοδοξίας ο Πατριάρχης εργάζεται πυρετωδώς χωρίς να υπολογίζει κόπο, αγωνίες, ξενύχτια και ώρες εργασίας. Εμπνευστής  της ιδέας  να συγκληθεί αυτή η Σύνοδος για να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που αφορούν τη ζωή και την πορεία  της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης αντιμετωπίζει προκλήσεις, αμφισβητήσεις, ενστάσεις και αντιδράσεις. Συνεπής και αμετακίνητος στο δρόμο  της ενότητας ταξιδεύει ξεπερνώντας υφάλους και σκοπέλους, κάβους και ρεύματα, καταιγίδες με αφρισμένα κύματα. Βράχος ακλόνητος όπως άλλωστε τον θέλει η παράδοση. Μια παράδοση αιώνων αφού αυτή τη στιγμή είναι αυτός ο συνεχιστής, ο διάδοχος αγίων και μαρτύρων Πατριαρχών. Ανδρών που σε τραγικές στιγμές  για το Έθνος και την Ορθοδοξία δεν λύγισαν και σήκωσαν τα λάβαρα της πίστης και της αλήθειας χωρίς να σκεφθούν θυσίες ή μαρτύριο. Αιρέσεις, σχίσματα, αλλόθρησκοι κατακτητές, καταστροφές, προκλήσεις, ξεριζωμοί, εκβιασμοί είναι μερικές από τις δοκιμασίες που υπέστη το Πατριαρχείο μέσα στους αιώνες.
   Κι εκείνος, με την ίδια θέρμη και τον ενθουσιασμό όπως τότε που μικρό παιδί από την μαρτυρική Ίμβρο ταξίδευε προς την Πόλη των πόλεων, συνεχίζει να ταξιδεύει, να οργανώνει συνέδρια για το περιβάλλον, να λειτουργεί σε ερείπια, να αναστηλώνει γκρεμισμένες εκκλησίες στις αλησμόνητες πατρίδες( Σμύρνη - Σουμελά) , να εγκαινιάζει ναούς μέσα σε αθεϊστικά καθεστώτα (Κούβα), να μεριμνά για την επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων (Ίμβρο) να παλεύει για την ενότητα των Ορθοδόξων και να ταξιδεύει στα πέρατα  του κόσμου (Αμαζόνιος).
    Τον έχουν αποκαλέσει "πράσινο Πατριάρχη" για την ευαισθησία  του στο περιβάλλον. Τελευταία κάπου γράφτηκε (Amen.gr)  ότι ομοιάζει με άμπελο που γέρνει όχι από του ανέμου το δυνατό φύσημα αλλά από το βάρος των καρπών του. Και αυτό είναι αλήθεια.
   Όταν τον ρωτούν πόσο χρονών είναι, απαντά: "Είμαι δεκαεπτά αιώνων" .Μια φράση που δηλώνει τη συνείδηση  της μεγάλης ευθύνης  του ως ποιμένα και λειτουργό.

  Του ευχόμαστε να είναι υγιής και δυνατός για να συνεχίσει να ποιμαίνει με σύνεση και υπομονή το Ορθόδοξο ποίμνιό του.

  Πέρα από τα λευκώματα, τις δημοσιεύσεις ή τα θεολογικά του βιβλία, πρίναπό χρόνια κυκλοφόρησε ένα συναρπαστικό βιβλίο με τίτλο: "Ότε ήμην παιδίον", όπου περιέχονται στις σελίδες του οι εκθέσεις που έγραφε ως μαθητής στο σχολείο του, αλλά και οι αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, τα όνειρα και τα ενδιαφέροντά του (ποίηση). Μέσα στις σελίδες του σκιαγραφείται ο χαρακτήρας  οι ευαισθησίες και οι ανησυχίες του ανδρός.
  Εμείς εδώ στην Αίγινα δεν θα ξεχάσουμε  την επίσκεψή του στο νησί  πριν χρόνια το προσκύνημά του στον Άγιο Νεκτάριο και την επίσκεψή και το μεγάλο ενδιαφέρον που εξέφρασε για το Κέντρο Αγρίων ζώων και πουλιών.
   Η τελευταία  του επίσκεψη ήταν τον Ιούνιο  του 2014  στην Ύδρα καλεσμένος του πρώην Δημάρχου Ύδρας κ. Κοτρώνη.