Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Τα παθήματα ενός "γυμνού βασιλιά"



    Μέσα σε ένα  πρόσχαρο κλίμα  παρουσιάστηκε από τους μαθητές  της Α και Β τάξης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας το κλασσικό παραμύθι  του Χ. Κρίστιαν Άντερσεν: «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» με τον τίτλο: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»  σε θεατρική διασκευή του Π. Χαλούλου.
    Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων  του 2ου Γυμνασίου  οι  μικροί πρωταγωνιστές κέρδισαν το χειροκρότημα  του κοινού  που αποτελούσαν οι συμμαθητές, οι φίλοι, οι γονείς και οι καθηγητές τους, περιγράφοντας  τα πάθη, τα καμώματα, τα σουσούμια και τις αδυναμίες  ενός  καλοκάγαθου βασιλιά  που το μόνο που τον ενδιέφερε  ήταν  η εξωτερική του εμφάνιση και το ντύσιμο.
   Η ακροβασία ανάμεσα στην  αλήθεια και το ψέμα, το παιχνίδι της καπατσοσύνης και της πονηριάς, τα τεχνάσματα και οι ακροβασίες πάνω στο τεντωμένο σχοινί της εξουσίας είναι θέματα  που διαπραγματεύεται ένα παραμύθι γραμμένο  από έναν μάστορα του είδους.

Λίγα λόγια από την αφήγηση της έναρξης:
« ……. Έχω διαβάσει κι ακούσει τόσα πολλά για τους βασιλιάδες από μικρό παιδί στα παραμύθια και σας  ομολογώ, το’ χω παράπονο που δεν πρόλαβα να δω στη χώρα μας έναν βασιλιά.
    Είχαμε, λένε, πριν από πολλά χρόνια, βασιλιάδες στη χώρα μας που περνούσαν καλά και ακόμα καλύτερα από το λαό μας και ήμασταν μια…. Ευτυχισμένη χώρα γεμάτη προβλήματα.
    Είχαν κι αυτοί προβλήματα, που λέτε, γιατί πολλοί δεν τους αγαπούσαν και δεν τους άφηναν, τους ανθρώπους, να κυβερνήσουν όπως αυτοί ήθελαν. Και  δεν έκαναν τίποτα κακό, οι καημένοι. Απλά ήθελαν να ζουν καλά στα μεγάλα  τους σπιτάκια, τα παλατάκια και τα εξοχικά τους και να μην τους ενοχλεί ο λαός. Άλλωστε δεν ασχολούνταν  με  το λαό τους, δεν νοιάζονταν πως περνά ο λαός. Γιατί κάποιοι τους ενοχλούσαν. Λοιπόν; Ποιο ήταν  το πρόβλημά  τους δεν καταλαβαίνω.
   Μα και στα  παραμύθια, όπως θα έχετε διαπιστώσει, δεν είναι πάντα κακός ένας βασιλιάς ή αυτοκράτορας. Πολλές   φορές είναι  ένας καλός άνθρωπος που υποφέρει πολλά από την καλοσύνη του. Μπορεί  να είναι και λίγο περήφανος ή εγωιστής, ματαιόδοξος και ανόητος, αλλά σίγουρα καλός, και αυτή την καλοσύνη  του κάποιοι την εκμεταλλεύονται. Αλλά, μήπως μόνο βασιλιάδες και αυτοκράτορες είναι  τέτοιοι; Ανάμεσά  μας  δεν υπάρχουν  τόσοι  άνθρωποι με ελαττώματα; Γιατί να  τα βάζουμε με τους βασιλιάδες;»
     
Τους ρόλους ερμήνευσαν οι μαθητές:
Μαρία  Χρυσοχόου, Ελένη  Χαλδαίου,  Χρήστος  Μοίρας, Εμμανουήλ  Γιαννούλης, Χάρης Μαρίνος., Αλέξανδρος  Παλάι, Χρήστος Λαβούτας, Παναγιώτα Κοντιζά, Ευαγγελία Κανάκη,  Κωσταντίνα Γκίκα, Νεκταρία  Κοπανά,  Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ, Βασίλης Παλαμιδόπουλος,  Ευάγγελος Στενάκης,  Παντελής  Γκαρής.

Διδασκαλία έργου:  Γιώργος Μπήτρος
Προσφορά υφασμάτων – υλικών:  Κουνάδη Μαίρη Μπήτρου Νεκταρία.
Κατασκευή αξεσουάρ: Κουνάδη  Μαίρη
Επιλογή  μουσικής:  Ανέστης  Κορνέζος.




Η  παρουσίαση  της  παράστασης εντάσσεται στα πλαίσια  των πολιτιστικών προγραμμάτων  που εγκρίνονται για κάθε σχολείο από  την αρμόδια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά.

Φωτογραφίες:  Μπήτρου Νεκταρία, Σάρα Μπελάγια - Κοπανά.