Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ο θυμός, η έκφραση, το ταλέντο, η λύτρωση σε μια παράσταση.

 Φωτογραφίες Ειρήνη Κουνάδη - Ανέστης Κορνέζος

Μια  εμπνευσμένη στιγμή. Μια κατάθεση ταλέντου και επίπονης δουλειάς μηνών. Ο χορός ήταν η αφορμή, οι "Τρωάδες" όμως στάθηκαν η αιτία ή ανα προτιμάτε η πηγή έμπνευσης  για να στηριχθεί το εγχείρημα της χθεσινοβραδινής παράστασης που παρακολούθησαν πάνω από 300 θεατές που πλημμύρισαν από νωρίς το προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

  Ο  λόγος για την καθιερωμένη παράσταση του γυμναστηρίου "Νάμα"  της κ. Ε. Ρεκλείτη που σε συνεργασία με τον ηθοποιό και χορευτή κ. Βαγγέλη Πιτσιλό πρόσφεραν μια εξαιρετική παράσταση που ξεχείλιζε από νειάτα, ομορφιά, ζωντάνια, δροσιά αλλά και ταλέντο. Πολύ ταλέντο.
   Το κείμενο των "Τρωάδων"  του Ευρυπίδη που κυνηγημένες, αναγκάζονται να φύγουν ως άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλη γη μετά την καταστροφή  της Τροίας από τους Έλληνες ενέπνευσαν την κ. Ε. Ρεκλείτη  η οποία συνέθεσε ένα μωσαϊκό από στιγμές  της Τραγωδίας κάνοντας σαφείς αναφορές στο σήμερα. Η  παράσταση πλαισιώθηκε, ντύθηκε θα λέγαμε καλύτερα από  τις χορογραφίες του ευρηματικού Β.Πιτσιλού ο οποίος κατόρθωσε να κινήσει και να συντονίσει μια πολυπληθή ομάδα γυναικών.
   Στο θέατρο πέρα από το κείμενο, την κίνηση, την ερμηνεία, μεγάλο ρόλο και πολλές φορές πρωταγωνιστικό παίζει ο φωτισμός  τον οποίο εδώ χειρίστηκε με πολύ σύνεση και προσήλωση η κ. Βασιλική Ταντάουϊ. Οι όμορφες μουσικές επιλογές που συνόδευσαν την κίνηση σε όλη τη διάρκεια της παράστασης συνέβαλαν στη δημιουργία μιας καθηλωτικής ατμόσφαιρας.
    Πως να μην ξεχωρίσει την επιβλητική παρουσία  της κ. Στέλλας Πάσχα ή το τραγούδι της Λασκαρίνας Τζίτζη  καθώς και τις παρουσίες της Σταυρούλας Λαγιάκου και της Χρυσαΐδας.
   Από τα μικρά χαριτωμένα κοριτσόπουλα μέχρι τις μεγαλύτερες κυρίες που συμμετείχαν η λύτρωση και η ευφορία μετά το πέρας της παράστασης ήταν εμφανής.Δούλεψαν επίμονα και επίπονα καθημερινά και εξαντλητικά, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.
   Το πολυπληθές κοινό αγκάλιασε  με θερμά χειροκροτήματα όλους τους συντελεστές. Ένα κοινό που τα τελευταία χρόνια έχει μάθει να "βλέπει" και παραστάσεις  διαφορετικές καθόλου συμβατικές, ειλικρινείς στις προθέσεις  τους αλλά και με άποψη και καλαισθησία.
   Ανάμεσα  στο κοινό πέρα από φίλους, συγγενείς, γονείς διακρίναμε πολλούς εκπαιδευτικούς και ανθρώπους του Αιγινήτικου θεάτρου και της τέχνης όπως τον κ. Ζαν Ζακ, την κ. Λ. Μαστρογιαννίδου, τον κ. Μ. Τοπκαρά, την κ. Μ. Σταυρίδου, τον κ. Γ. Βρυζάκη, την κ. Αρχ. Γεωργοπούλου, την κ. Ε. Κουνάδη και τον κ. Αν. Κορνέζο, την κ. Κ.Γιάννακα, τον κ. Ι. Δέδε κ.αλ.
   Να  συγχαρούμε  όλους  τους εμπνευστές και συντελεστές  της παράστασης και ιδιαίτερα  τους Ε.Ρεκλείτη και Β.Πιτσιλό για τις επιλογές  τους.