Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Γιώργος Μοσχίδης, ο φίλος της Αίγινας.

   Πριν τέσσερα χρόνια στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου είδα για τελευταία φορά το Γιώργο Μοσχίδη σε έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στο έργο: "Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές" στο πλευρό πάντα του φίλου του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Τώρα που ο Μοσχίδης δεν είναι πιά στη ζωή αλλά η αύρα των ρόλων  του στο θέατρο στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο θα έρχεται συχνά να νοτίζει τη μνήμη μας, συλλογίζομαι πόσες φορές  όχι απλά  τον έχω δει στο θέατρο ή στον κινηματογράφο,αλλά πόσες φορές ένας ήσυχος αλλά πολύ ταλαντούχος και ουσιαστικός ηθοποιός μπορεί να επηρεάσει μια παράσταση, μια ταινία με την παρουσία  του, το ταλέντο του, το ήθος, τη σκηνική του ειλικρίνεια.
   Τον θυμάμαι στην "Ωραία μου κυρία" δίπλα στην Αλ. Βουγιουκλάκη, στο "Από μηχανής άνεμο", στο "Κάτω από τη σκάλα", στη "Μαρία Στιούαρτ", στο "Αρσενικό και παλιά δαντέλα", στα μονόπρακτα του Ιονέσκο στο Εθνικό και σε τόσα άλλα έργα σε διάφορες σκηνές  της Αθήνας, πάντα σεμνός και διακριτικός με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του. Όπως και ένα βράδυ στην οδό Ιασίου όπου  είχε βγάλει βόλτα το άσπρο σκυλάκι του. Και βέβαια  τόσες  φορές  που βολτάριζε με τον Γ. Μιχαλακόπουλο στην παραλία  της Αίγινας.


Ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης που έφυγε από τη ζωή  αργά την παραμονή των Χριστουγέννων  ήταν ένας από  τους πιο πιστούς φίλους της Αίγινας. Το δέσιμο  του με την Αίγινα ξεκινά με το ντεμπούτο του στον Κινηματογράφο και την ταινία: «Διακοπές στην Αίγινα» το 1958. Από  τότε συνέχισε να έρχεται πολύ συχνά στο νησί, να περνά  τις διακοπές  του και να περπατά στις ακροθαλασσιές και στην παραλία  της πόλης συνομιλώντας με τον καρδιακό του φίλο Γιώργο Μιχαλακόπουλο.
  Υπήρξε  εργάτης του θεάτρου για περισσότερο από μισό αιώνα και με αρκετές κινηματογραφικές ταινίες στο ενεργητικό του, είχε γεννηθεί στην Καβάλα το 1931 και ξεκινήσει την καριέρα του ως ηθοποιός με περιοδεύοντες θιάσους (τα «μπουλούκια», όπως τα έλεγε ο ίδιος).
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης και έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1952 στο έργο «Ρομάντζο» του Ε. Σέλντον με τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Βάσως Μανωλίδου. Ακολούθησαν περισσότερες από 350 συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις - (στο Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης ανάμεσα σε άλλα) συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς). Είχε συμμετάσχει σε 43 κινηματογραφικές ταινίες, (πρώτη εμφάνιση το 1958 στην ταινία του Λαμπρινού «Διακοπές στην Αίγινα») - τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές και ένα cd «Χάριν λόγου» με αναγνώσεις Ελλήνων ποιητών. Δίδαξε στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, Γ. Θεοδοσιάδη και «Βεάκη».
Συμμετείχε στους συνδικαλιστικούς αγώνες του Σ.Ε.Η. και υπήρξε γενικός γραμματέας του (1975).
Είχε τιμηθεί με το Βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης» για τη συνολική του προσφορά στο θέατρο, είχε αποσπάσει το Βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στην ταινία «Χάππυ Νταίη» του Παντ. Βούλγαρη (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - 1976), και το Βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στην τηλεοπτική σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1998).
Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, ενώ συμμετείχε και σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας. Παράλληλα συνεργάστηκε με όλες  τις μεγάλες ηθοποιούς στο εμπορικό Θέατρο και η παρουσία  του αποτελούσε εγγύηση για την επιτυχία  της παράστασης. Ωστόσο η παρουσία  του Γιώργου Μοσχίδη στο Εθνικό Θέατρο ήταν καθοριστική στην καριέρα  του αλλά και στις παραστάσεις που συμμετείχε.
Μαρία Στούαρτ (1986)
Οι γάμοι (1987)
Οιδίπους τύραννος (1987)
Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας (1988)
Δον Χουάν ο απατεώνας της Σεβίλλης (1989)
Θεσμοφοριάζουσες (1989)
Αρσενικό και παλιά δαντέλα (1989)
Μονόπρακτα: Οι καρέκλες-Το μάθημα-Η φαλακρή τραγουδίστρια (1990)
Εκκλησιάζουσαι (1996)
Ρινόκερος (1997)
Η σονάτα των φαντασμάτων (2000)
Νεφέλες (2001)
Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα (2002)
Από μηχανής... άνεμος (2004)
Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (2014)
Πληροφορίες  για το αφιέρωμα στο Γιώργο Μοσχίδη από την ιστοσελίδα  της «Καθημερινής» και την επίσημη ιστοσελίδα  του Εθνικού Θεάτρου.