Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Η λιτανεία του Αγίου Διονυσίου.


  Ο Άγιος Διονύσιος έχει χαρακτηριστεί ως ο Άγιος της συγνώμης. Είναι αυτός που συγχώρησε  και έκρυψε το φονιά του αδελφού του στη Ιερά Μονή των Στροφάδων εκεί όπου κατέφυγε ο φονιάς  για να βρει κρυφτεί από τις αρχές  που τον κυνηγούσαν.


  Ο Άγιος Διονύσιος ο εκ Ζακύνθου ήρθε στην Αίγινα στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την καταστροφική επιδρομή του Μπαρμπαρόσα στην Παλαιά Χώρα. Με την ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών  έρχεται στην Αίγινα σε μια πολύ  δύσκολη χρονική στιγμή.
  Εγκαθίσταται στη επισκοπή και για τρία χρόνια από το 1576 έως το 1579 προσπαθεί να εμψυχώσει, να παρηγορήσει τους πληγωμένους Αιγινήτες, να τους στηρίξει πνευματικά και να  χαρίσει ξανά την ελπίδα. Όταν ο επίσκοπος Διονύσιος ήρθε στο νησί προσπάθησε να στηρίξει τους ελάχιστους ζωντανούς κατοίκους που είχαν γλιτώσει από το σπαθί του πειρατή. Με έδρα του το ναό της Επισκοπής κήρυττε, διακονούσε, περιέθαλπε, παρηγορούσε.
Σήμερα στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας διατηρείται σε καλή κατάσταση το κελί του Αγίου καθώς και ο θρόνος (κάθισμα) από το οποίο κήρυττε και μοίραζε το αντίδωρο στους πιστούς.

Στην Αίγινα ο Άγιος τιμάται στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως ενώ προς τιμήν του υπάρχουν τρεις ακόμα ναοί. Ο ενοριακός ναός του χωριού της Παχείας Ράχης, το παρεκκλήσιο στο Νοσοκομείο Αίγινης και ένα ακόμα ναΰδριο στην περιοχή Λιβάδι.
Η 17η Δεκεμβρίου είναι τοπική αργία για το νησί της Αίγινας. Ο κεντρικός εορτασμός έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ. Μετά το τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτανευτική πομπή της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου στους δρόμους και την παραλία του νησιού στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπευτικά τμήματα των σχολείων της Αίγινας, επίσημοι και εκπρόσωποι των φορέων του νησιού, πολύς κόσμος. Στην λιτανευτική πομπή παιάνισε η Φιλαρμονική του Συλλόγου «Μούσα»


Φωτογραφίες: Σαλώμη Μελισσάρη.