Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

200 χρόνια από το μαρτύριο των τριών Σπετσιωτών Αγίων.

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το μαρτύριο (1822) των τριών Σπετσιωτών Αγίων, Νικόλαου, Ιωάννη και Σταματίου. Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας έχει καταρτίσει πρόγραμμα  εορτασμού αυτής της σημαντικής για τις Σπέτσες επετείου.

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου τιμήθηκε  η μνήμη των τριών Νεομαρτύρων με τη δέουσα εκκλησιαστική κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια και τάξη στον ομώνυμο ναό των Αγίων στις Σπέτσες. Στις ιερές ακολουθίες  του Εσπερινού και του Όρθρου και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν τρεις αρχιερείς ήτοι ο οικείος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος τους οποίους πλαισίωσαν πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως  αλλά και προσκεκλημένοι για την πανήγυρη κληρικοί από άλλες Μητροπόλεις.

Ψυχή των εκδηλώσεων ο ιεροκήρυκας Σπετσών αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Νανακούδης ο οποίος έχει με πολύ κόπο και αγώνα έχει κατορθώσει να αναδείξει την ημέρα αυτή της 3ης Φεβρουαρίου ως μια από τις πλέον σημαντικές για  τις Σπέτσες ημέρα, αλλά έχει μετατρέψει το ναό σε ένα κόσμημα και υπόδειγμα εκκλησιαστικής αισθητικής.

Φωτογραφίες από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.