Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Επιστρέφει η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας στο κτίριο όπου ιδρύθηκε.

Ο  Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει την πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη  στο χώρο  του Ορφανοτροφείου της Αίγινας. Η βιβλιοθήκη εκείνη εξελίσσεται με την πάροδο  του χρόνου  και την εγκατάσταση της έδρας της Κυβερνήσεως στην Αθήνα, σε Εθνική Βιβλιοθήκη.

Σήμερα 200 χρόνια μετά, η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας μετά από συντονισμένες, στοχευμένες και επίπονες προσπάθειες  του Εφορευτικού Συμβουλίου της και του προέδρου του κ. Γιώργου Καλόφωνου, αποκτά  μόνιμη στέγη μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να παραχωρήσει έκταση  680 τετραγωνικών μέτρων από το Ορφανοτροφείο για τη χρήση της Βιβλιοθήκης.

Ακολουθεί  το Δελτίο Τύπου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας με γενναία απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

 

 

Με την παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού 680 τ.μ. του σημαντικού Καποδιστριακού μνημείου του Ορφανοτροφείου της Αίγινας, η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας αποκτά μόνιμη στέγη 860 συνολικά τ.μ., αν προσμετρήσει κανείς και τα 180 τ.μ. ωφέλιμου χώρου που θα της αποδώσει η επίσημη έδρα της, το εξ ίσου ιστορικό Εϋνάρδειο, μετά το πέρας της αναστήλωσής του.

Ασφυκτιώντας, σε μια προσωρινή στέγη μόλις 78 τ.μ., με το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών της αποθηκευμένο στα υπόγεια του Δημοτικού Σχολείου του Βαθέως, και μοναδική προοπτική την μελλοντική στέγασή της στο Εϋνάρδειο, χώρο μεγάλης ιστορικής και αισθητικής αξίας, που όμως δεν επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες της, η βιβλιοθήκη αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες στην σύγχρονη εποχή.

 Το Εφορευτικό Συμβούλιο της βιβλιοθήκης, ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, όταν ξεκίνησε την θητεία του, έθεσε ως κύριο στόχο του την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος, με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο ανήκει, και της Υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως, η οποία αναγνώρισε την σημαντική αυτή ανάγκη και έδωσε προτεραιότητα στην επίλυσή της.

Θεωρήσαμε ότι το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο —κτίριο όπου ιδρύθηκε η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας— θα ήταν ο ιδανικός χώρος για να αναπτυχθεί μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, πλάι στο Διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας που θα καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού αυτού μνημείου που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά την πρώτη θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, υπήρξαν επαφές και διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο υπουργείων που οδήγησαν στην υποβολή επίσημου αιτήματος από το Εφορευτικό Συμβούλιο, για την παραχώρηση του απαιτούμενου χώρου. Το αίτημα έγινε τελικά αποδεκτό, και ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει στην αλλαγή χρήσης αυτόνομου τμήματος του Ορφανοτροφείου ώστε να στεγάσει το κύριο μέρος των συλλογών και των λειτουργιών της βιβλιοθήκης μας.

 Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την διορατικότητα και την ευαισθησία που επέδειξε, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημά μας. Μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας και προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για την ουσιαστική στήριξη που παρέχει στην βιβλιοθήκη μας.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης στον Διευθυντή Μελετών και Εκτέλεσης Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Φρισήρα, καθώς και στην Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κ. Στέλλα Χρυσουλάκη για την γόνιμη συνεργασία. Στο δικό μας υπουργείο απευθύνουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην σύμβουλο της Υπουργού κ. Δέσποινα Μαυρή για την διαρκή και πολύτιμη βοήθεια, καθώς και στον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Γιώργο Δασκαλογιάννη για την άψογη συνεργασία στην προετοιμασία του αιτήματός μας. Υπάρχουν πολλοί φίλοι της βιβλιοθήκης μας που κατανοούν και στηρίζουν την προσπάθειά μας. Εδώ θα αναφέρουμε ιδιαίτερα τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Βασίλη Γρηγοριάδη για την γενναιόδωρη βοήθειά του καθώς και την έγκυρη δημοσιογράφο και εκδότρια κ. Σοφία Γιαννακά, φίλη της Αίγινας και της βιβλιοθήκης μας, που βοήθησε καθοριστικά στην εκπλήρωση του αιτήματός μας.

 Έτσι η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας –που αποτελεί αναβίωση στο νησί μας της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας και που κατέληξε να γίνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος– θα βρει οριστική στέγη σε δύο σημαντικά Καποδιστριακά μνημεία του νησιού, τα οποία έχουν στεγάσει διαδοχικά την πρώιμη μορφή της Εθνικής Βιβλιοθήκης: το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και το Εϋνάρδειο. Η λύση αυτή δίνει νέα πνοή στην δοκιμαζόμενη Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη μας, επιτρέποντάς της να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονισθεί, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής μας, αλλά και να εκπληρώσει πληρέστερα τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει στο νησί της Αίγινας: ένα νησί με μεγάλο πλούτο ιστορίας και πολιτισμού.