Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Ο κ. Νεκτάριος Αποσπόρης ντύνει εικαστικά το 12ο Φεστιβάλ Θεάτρου

Κ.Ε.Δ.Α.

Δελτίο τύπου

12ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΘΕΑΤΡΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

 

Αγαπητοί  φίλοι και φίλες  του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

Το  Θέατρο επανέρχεται δυναμικά και φιλοδοξεί να αποσπάσει  το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σας  για άλλη μια φορά.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου κατόρθωσε να συνεχίσει και τις δύο προηγούμενες χρονιές που η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές μας. Κατόρθωσε να λειτουργήσει  τηρώντας  τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό σημαντικών παραστάσεων.

Ένας μήνας μας  χωρίζει σχεδόν από την πρεμιέρα του Φεστιβάλ  και πριν ανακοινώσουμε  το πρόγραμμα  είμαστε  στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε  το θέμα  της φετινής  διοργάνωσης  που θα κοσμήσει τις αφίσες και  τα προγράμματα  του Φεστιβάλ.

Ως συνέχεια  προηγούμενων συμμετοχών ανθρώπων της τέχνης  σε αυτό τον τομέα  του Φεστιβάλ, όπως  του Φραγκίσκου  Κάππου το 2015, του Νίκου Καπάνταη το 2020 του Ιωάννη Μεντζικώφ το 2021, όπου έργα  τους κόσμησαν την αφίσα  της διοργάνωσης, σειρά φέτος παίρνει ο Αιγινήτης εικαστικός κ. Νεκτάριος Αποσπόρης, ο οποίος προσφέρει ένα από τα έργα  του για  το Φεστιβάλ.

Ο καταξιωμένος κ. Αποσπόρης με πλήθος εκθέσεων ατομικών και ομαδικών σε Αθήνα, Ύδρα, Μύκονο, Πάρο, Αίγινα και αλλού, μας προτείνει  έναν πίνακα από  τη σειρά  των πτηνών που είχε φιλοτεχνήσει.

Συγκεκριμένα  το «Παγώνι»  είναι ένα ιδιαίτερο πλάσμα μεγάλης ομορφιάς και συμβολισμού. Το γοητευτικό παγώνι, περήφανο και ταυτόχρονα απόκοσμο,  αλαζονικό και μοναχικό κάποιες φορές μέσα στη χλιδή της φορεσιάς του, κινείται αργά με απίστευτη θεατρικότητα προκαλώντας την προσοχή και το ενδιαφέρον των θαυμαστών του.

Αγέρωχο πλάσμα γέρνει κάποιες φορές θλιμμένα το λαμπρό λαιμό του κάτω από το φως του Αποσπερίτη.  Η θεατρικότητά του αναμφισβήτητη! Ανοίγει τη βεντάλια  της ουράς του σαν ένα πλουμιστό θεατρικό κοστούμι στη δική του σκηνή, στην αυλή του ή μέσα στο κλουβί του.

Ανατρέχοντας  την ιστορία του πτηνού αυτού θα το συναντήσουμε σε όλους τους λαούς και στις θρησκείες, στη Μεσοποταμία, στην Ινδία, στην Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη, στο Βυζάντιο.

Και  δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλοι εικαστικοί το χρησιμοποίησαν ως θέμα για να επικοινωνήσουν τα μηνύματα  τους από  τον Κωνσταντίνο Παρθένη, το Γιάννη Κεφαλληνό, το Δημήτρη Γαλάνη ως τους σημερινούς καλλιτέχνες που δεν κατόρθωσαν να μείνουν αδιάφοροι και να μην επηρεαστούν από την ομορφιά  του.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νεκτάριο Αποσπόρη και κρίνουμε πως είναι πολύ σημαντικό νέοι Αιγινήτες καλλιτέχνες να συμμετέχουν και να δίνουν το δικό τους στίγμα στις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις  του τόπου τους.