Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

"Καληνύχτα καρδούλες μου" όπως θα έγραφε η Μαρία Μπονίκου.

Δημοτικό Θέατρο Αίγινας: "Ο Φιάκας" Στέλιος Κοττάκης, Μαρία Μπονίκου. Μάνος Βενιέρης.
Μαρία Μπονίκου μια διαρκώς ερωτευμένη γυναίκα με  την Αίγινα, την ποίηση, την τέχνη, την Αρχαία Ελλάδα, το Θέατρο.

Αν επισκεφθεί κάποιος την προσωπική της σελίδα  στο  Face book  θα δει δεκάδες φωτογραφίες από τις παραστάσεις της, αναρτήσεις για την ποίηση, με ζωγραφικούς πίνακες και ύμνους προς την Αρχαία Ελλάδα. Όμως πέρα από αυτό θα δει ότι κάθε σημείωμα  της ξεχειλίζει από αγάπη και ευαισθησία.

"Καλημέρα καρδούλες μου" η πιο συνηθισμένη της φράση με την οποία  χαιρετούσε  τους χιλιάδες φίλους  της (πάνω από 3.900)
Σήμερα όμως η γλυκιά Μαρία στενοχώρησε χωρίς ή ίδια να το θέλει και να το επιλέξει όλους αυτούς τους φίλους και τις φίλες που καθημερινά χαιρετούσε και συνομιλούσε μαζί τους. Δεν το ήθελε! Η ζωή της επιφύλαξε ένα άσχημο, άδικο και αποτρόπαιο τέλος. Κρίμα. Πολύ κρίμα για τη γυναίκα, τη μάνα, τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη!

Η είδηση  του τραγικού θανάτου της απλώθηκε αστραπιαία σε όλη την Αίγινα. Το νησί πάγωσε από το άγγελμα  του χαμού της.

Η Μαρία Μπονίκου, γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1954, σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Υπήρξε ηθοποιός και χορεύτρια και διακρίθηκε στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση παίζοντας δίπλα σε μεγάλα ονόματα του είδους. Στο πλευρό πάντα του συζύγου της Μ. Βενιέρη ο οποίος υπήρξε ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων, συμμετείχε στις ταινίες  της Finos Film «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας»  1971 «Αγάπη μου Ουάουα»1974, και στις ταινίες «Στην πόλη αγαπηθήκαμε» 1972, «Η προεδρίνα» 1972, «Όλοι θα ζήσουμε» 1974.

Έλαβε μέρος και δάνεισε τη φωνή της σε πολλές μεταγλωτισμένες αγαπημένες σειρές όπως «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι», «Οικογένεια Ουόλτονς».

Στην Αίγινα όπου κατοικούσε με το σύζυγό της μόνιμα τις τελευταίες δεκαετίες συμμετείχε ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα και στις παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Μ. Βενιέρης όπως τον «Καποδίστρια» , τον «Φιάκα» κ. αλ.

Υπήρξε υποψήφια με το συνδυασμό  του Σ. Σακκιώτη στις Δημοτικές εκλογές του 2010 και μέλος  του Δ.Σ.  της ΚΕΔΑ για δύο χρόνια.

Η Μ. Μπονίκου συμμετείχε σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αίγινα εκφράζοντας έτσι την αγάπη της για το νησί. Ιδιαίτερα αφοσιωμένη στην ποίηση και στη ζωγραφική δημοσίευε  συχνά  μέσω της προσωπικής της σελίδας  στο Face book , ποιήματα έργα ζωγράφων  με θέματα από την αρχαία Ελλάδα, με ιδιαίτερη ευαισθησία και έμπνευση.

Η κοινωνία  της Αίγινας θα  τη θυμάται  για το απλόχερο χαμόγελο και την καλοσύνη που σκορπούσε σε  όλους καθώς και από την αγωνία  της για  την πολιτιστική ανύψωση του νησιού.

Θα  τη θυμάται να περπατά αμέριμνη στα δρομάκια του νησιού της εκεί κοντά  στις Πολλές Ελιές και να αγναντεύει την Αιγινήτικη γη που τόσο αγάπησε.

όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε προέρχονται από τη σελίδα  της στο Face book.